Kortrijk Xpo, 11 & 12 mei 2023

A@W Newsletter

Rijtjeshuis brengt moderne hulde aan het verleden

11 mei 2021




Aan de Klaprozenweg in Amsterdam (Nederland) zuigt een prachtig rijtjeshuis, dat in schril contrast staat met zijn buren, alle aandacht naar zich toe. Dit in 2019 afgewerkte rijtjeshuis bevindt zich op de site van een voormalige baksteenfabriek en werd onder handen genomen door het relatief jonge architectenbureau Fem architecten. Met de keuze voor COR-TEN® staal als gevelbekleding wordt er hulde gebracht aan de geschiedenis van het gebouw.





COR-TEN® staal voor gevoel van stoffige baksteen


De roestige, rood-oranje tinten van het door SSAB geleverde COR-TEN® staal weerspiegelen het gevoel van stoffige bakstenen die ooit in het gebied werden geproduceerd. Dit materiaal helpt mee om dit rijtjeshuis, dat ontworpen werd om innemend, functioneel en milieuvriendelijk te zijn, om te vormen tot een toevluchtsoord en werkruimte voor een druk gezin. Praktische oplossingen creëren de ideale verdeling van binnenruimtes, met thuiskantoren en hoekjes waar je rust vindt.

 

Een groot voordeel van de gevel in COR-TEN® staal is dat hij door zijn natuurlijke patinalaag niet corrosief en dus onderhoudsarm is. En nog een extra troef: het uitzicht van COR-TEN® staal wordt alleen maar mooier naarmate het ouder wordt.

 

"Wij werken graag met natuurlijke materialen die karakter hebben, mooi zijn en mooi blijven”, legt Femke van de Voort, oprichtster van Fem architecten, uit. “Wij staan voor verfijnde, krachtige en heldere ontwerpen, waarin esthetiek en functionaliteit hand in hand gaan. Dit project illustreert tegelijkertijd ook hoe wij graag werken voor ambitieuze klanten met hoge verwachtingen op het gebied van esthetiek en eco-vriendelijkheid".

 

Een gevel met impact


De praktijk weerspiegelt de woorden van de architecte perfect. Ondanks een kaarsrechte perceelsafbakening zette het architectenbureau een gevel met impact neer. Het COR-TEN® staal is geprofileerd, zoals je het ziet bij damwanden bij grootschalige bouwprojecten. Hierdoor ontstaat diepte in de gevel. Deze diepte wordt nog meer geaccentueerd door diepliggende ramen, die met schaduwen spelen als het zonlicht in de loop van de dag verschuift.




 

Dubbelhoge ruimtes omsluiten het familiehuis aan de voor- en achterkant en laten het interieur dankzij hoge ramen baden in het licht. De materialen creëren een minimalistisch interieurpalet, via het gebruik van hout, stucwerk, staal en beton. Gekruist gelamineerd hout, dat een lage ecologische voetafdruk heeft, wordt gebruikt voor de vloeren, scheidingswanden en binnenmuren.

 

 

 

 

Passieve ontwerpprincipes en groendak


In de zuidgevel werden passieve ontwerpprincipes toegepast, waardoor de temperatuur binnenin geregeld wordt. Een groendak op het bijgebouw draagt bij aan het milieuvriendelijke aspect van het rijtjeshuis.

 

Alle foto's: © Isabel Nabuurs

 

www.ssab.nl/brands-and-products/cor-ten

Rijtjeshuis brengt moderne hulde aan het verleden
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media

 

 

 

 

 

 

Sponsors 2021