Kortrijk Xpo, 11 & 12 mei 2023

A@W Newsletter

Gevel als voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen

9 september 2021

Om zowel duurzaamheid als circulariteit bij de realisatie van hun nieuwe gebouwen waar te kunnen maken, deed de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group een beroep op de geveltechnologie van Schüco.




© Vorsselmans

 


In opdracht van de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group ontwierp het Amsterdamse architectenbureau RAU het nieuwe hoofdkantoor en ‘Food Experience Centre’ in Gent. Centraal stond dat het gebouw een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen moest worden. Dat is zeker gerealiseerd in de geveltechnologie, waarin een beroep werd gedaan op Schüco, een pionier en expert in de toepassing van de cradle-to-cradle filosofie.

In dit Food Experience Center, dat moest uitgroeien tot een flexibele en innovatieve werkplek met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter, werd Schüco betrokken via gevelbouwer Vorsselmans, een specialist in aluminium ramen en gevels. Vorsselmans realiseerde een volledig de- en remonteerbare modulaire vliesgevel, opgebouwd met de Schüco FWS 50, met een stijldiepte van 150 millimeter. Zo kunnen onderdelen van het gebouw in de toekomst worden hergebruikt en met minimale aanpassingen uitgebreid.

 

 


De volledig de- en remonteerbare modulaire vliesgevel is opgebouwd met de Schüco FWS 50. © Vorsselmans

 

 

Duurzaamheid in DNA Schüco

Via het project illustreert Schüco hoe duurzaamheid in het DNA van het bedrijf zit en circulariteit veel meer is dan een duur modewoord. “Alles start bij de materiaalkeuze en de productontwikkeling”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg bij Schüco. “We staan in de eerste plaats voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Bij de recycleerbaarheid zetten we volop in op een holistische benadering. We kijken meer dan alleen naar het aluminium, maar houden ook rekening met het beslag, het rubber, het glas, ....”

 

Technische uitdagingen

Twee vereisten zorgden voor een extra technische uitdaging: de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. Waar de gevel grenst aan de trappenhuizen is hij brandwerend uitgevoerd. Aan de zuidkant, palend aan de drukke Ottergemsesteenweg, werd akoestisch glas geplaatst. Nergens zijn deze aanvullende eisen zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw.

 

 


Extra technische uitdagingen waren de brandveiligheid en hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. © Vorsselmans

 

 

Voor de zonwering werd gekozen voor de Schüco ALB, met rechthoekige lamellen van 400 millimeter breed. Voor dit project werden ze met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 millimeter van het glas geplaatst.

Het resultaat is dat de gevel een staaltje van toptechniek is, perfect geïntegreerd in de duurzame visie van de architect. Een en ander leidde er onder meer naar dat het volledige gebouw het BREEAM Excellent label ontving.

 

 

 
Ook aan de zonwering moest uiteraard veel aandacht besteed worden. © Vorsselmans

 

 

Projectinfo

Project: Vandemoortele hoofdkantoor en ‘Food experience center’

Plaats: Gent

Architect: RAU

Aannemer: Groep Van Roey

Gevelbouwer: Vorsselmans

Systeemleverancier: Schüco Belgium Aluminium NV/SA

Schüco Systemen: Schüco FWS 50 en Schüco ALB

 

www.schueco.com/be-nl/architecten

Gevel als voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

Design & Plan

Mediapartner

Media

 

 

 

 

 

 

Sponsors 2021