Ook bij de jongste ontwikkelingen in het sanitair worden minimalisme en maximale personalisatie in de stroming ‘Japandi’ verenigd.
De ordewoorden in het interieur zijn gekend: vandaag gaat het om minimalisme, gekoppeld aan maximale personalisatie. Ook binnen het minimalisme zijn er evenwel stromingen, waarbij men vooral op zoek gaat naar producten die op het kruispunt liggen van de beide trendsetters van dit minimalisme: Scandinavië en Japan. Het resultaat in het interieur zien we onder meer bij de jongste ontwikkelingen in het sanitair, waar ‘Japandi’ het beste van twee werelden verenigt.
Een bijzonder mooi voorbeeld van dit ‘Japandi’, dat uitblinkt in het gebruik van natuurlijke materialen en licht, vinden we terug bij het innovatieve product Horizon van het Italiaanse Catalano, in België op de markt gebracht door badkamerexpert Desco. Bij Horizon gaat het om een wastafelconcept dat inzet op functioneel design. De wastafels en tabletten zijn gemaakt van het revolutionaire email dat Catalano op al haar producten toepast: Cataglaze Silver Titanium (met zilver- en titaniumionen). Daardoor zijn de wastafels niet alleen beter bestand tegen kalkaanslag en gemakkelijker te reinigen, maar verliezen ze ook geen glans en zijn ze uiterst duurzaam en hygiënisch.
Scandinavië en Japan verenigd
Het ontwerp vertoont aan de ene kant het gekende onderkoelde, ordelijke en strakke beeld van Scandinavië, met zijn zachtheid van kleur, de bijhorende kleurcontrasten en het gebruik van natuurlijk licht en koppelt dit aan Japans design. Dat Japanse design is voor de gemiddelde Belg net iets onbekender en bijgevolg onbeminder. Deze Japanse stijl rust op vijf eeuwenoude pilaren: Kanso (eenvoud), Fukinsei (asymmetrie), Shizen (natuur), Wabi Sabi (imperfectie) en Seijaku (rust). Samen vormen ze interieurs die uitblinken in hun eenvoud en die je helemaal zen maken.
“Het is geen toeval dat Catalano zoveel gevraagd wordt voor toepassing in grote projecten. Zoals op de Warandeberg in Brussel, waar onlangs een nieuwe hoofdzetel opgetrokken werd voor bankverzekeraar BNP Paribas Fortis, naar een ontwerp van architectenkantoren Baumschlager Eberle Architekten, Styfhals & Partners en Jasper-Eyers Architecten, met uitvoering door Eiffage.”, verduidelijkt Desco-zaakvoerder Frank Dedecker. “Dit gebouw is illustratief voor zowel het inspelen op de minimalistische trend als het inzetten op het gebruik van duurzame materialen en de nieuwste technologieën. Met bij de bankverzekeraar niet enkel een verhoogd comfort voor de medewerkers, maar ook een optimalisatie van de milieuprestaties.”
Personalisatie, minimale wachttijd en duurzaamheid
Horizon is volgens de zaakvoerder geboren uit het koppelen van hetgeen de huidige consument het meeste wil: personalisatie en minimale wachttijd. We leven nu eenmaal in een à la carte en take away wereld, die daarnaast steeds gevoeliger wordt voor alle mogelijke duurzaamheidskenmerken.
“Met Horizon trekken we ook het begrip duurzaamheid tot in het extreme door om de last op de schouders van toekomstige generaties minimaal te maken”, besluit onze gesprekspartner. “Een en ander betekent dat alles al begint bij ons aanbieden van energiezuinige toepassingen, waterrecuperatiemogelijkheden en alternatieve energiebronnen, tot en met het als groothandelaar maximaal beperken van de verplaatsingen die klanten hoeven te doen. Blijkbaar valt een en ander in de smaak, zo won Horizon al de prestigieuze ‘International GOOD DESIGN Award 2019’.”
Foto's: © Catalano by Desco
www.catalano.it/nl