Kortrijk Xpo
15 & 16 mei 2025

A@W Newsletter

Megatrends: Natural Living - Eco Cities

9 september 2021

In deel 3 van de Megatrends-serie gaan we dieper in op de hang naar het natuurlijke leven (Natural Living) en de trend naar ecologisch verantwoorde steden (Eco Cities).

 

Dit artikel is een bewerkte vertaling van een
basistekst geschreven door Julia Greven

 

In de vorige artikels werden een aantal megatrends geschetst en welke hun invloed is op ons leven, wonen en werken. Hoewel de pandemie heel wat nieuwe termen met zich meebracht die voornamelijk op een stilstand lijken te wijzen (‘stayhome, ‘staycation’), is niets minder waar: elke crisis brengt heel wat verandering met zich mee. Zo is onze drang naar een natuurlijk (buiten)leven groter dan ooit te voren en verwachten we dat steden steeds meer ecologisch verantwoord zijn.

 

Als we even terugblikken op de stilstand, dan is meteen duidelijk hoe schijn kan bedriegen. De consumentenbarometer toonde immers al snel aan dat de algemene kooplust niet verdwenen was. Bouwmarkten, tuincentra, fietsenhandelaars en leveranciers van tuinmeubelen deden integendeel gouden zaken. Niet onlogisch: we ‘childen’ met zijn allen noodgedwongen thuis.

 

Wonen in een derde plaats

In dit verband is de pandemie niet meer dan een bevestiging van een trend die er al zat aan te komen door de klimaatverandering. Zo is het gewoon een feit dat zomers gemiddeld warmer zijn dan in het verleden, wat betekent dat het niet meer dan logisch is dat het assortiment producten voor de inrichting van de buitenruimte diverser dan ooit is en zich uitstrekt van zonneschermen tot loungemeubelen, verlichting en buitenkeukens van de hoogste kwaliteit.

 

 


Outdoor-Loungemodule, © foto: HOUE

 

 


Tuinkeuken met grill, © foto: Kaufmann

 

 


© Libera keuken by elmar, ontworpen door Marco Merendi & Diego Vencato

 

 

Daarnaast merken we hoe er onder invloed van de pandemie, een streven naar een ‘wonen in een derde plaats’ bijkwam. Overal werden straten, pleinen en parken ontmoetingsplaatsen voor sociale contacten en werden deze beschouwd als ideaal voor recreatie, vrijetijdsbesteding en ‘gezellig samenzijn’, terwijl het werk zich grotendeels binnen afspeelde. Dit wonen in een derde plaats was iets dat het Duitse ‘Zukunftsinstitut’ (Toekomstinstituut) al beschreven had, maar dat door COVID-19 een nieuwe relevantie en betekenis kreeg.

 

Gedecentraliseerd leven

Dé vaststelling is dat het leven, naarmate mensen onafhankelijker werden van tijd en ruimte door mobiele en slimme communicatie- en werkmiddelen, in principe meer gedecentraliseerd werd. Net dát is iets waar rekening mee gehouden moet worden bij toekomstige stadsontwikkelingen en straatmeubilair. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde ‘zonnebomen’ die wereldwijd al in een aantal steden staan, en waarvan de fotovoltaïsche ‘bladeren’ iedereen in staat stellen zijn telefoon of elektrische fiets op te laden en via wifi op het internet te surfen. Ze bieden ook bescherming tegen de zon overdag en verlichting op zonne-energie 's nachts.

 

 


eTree © Foto:  SolarTreeEurope

 

Onze gezondheid, een bestaan met de nodige zekerheid en een solidaire sociale gemeenschap, zijn voor ons even belangrijk als een harmonie tussen duurzame en sociale economie. Het kan niet langer worden ontkend dat dit alles met elkaar samenhangt. Het verlangen naar een betere levenskwaliteit en een beter evenwicht tussen werk en privéleven zal een belangrijke invloed hebben op onze eisen aan de architectuur en de stadsontwikkeling.
Hoe leefbaar, ecologisch gezond en productief een stad is, wordt daarenboven een belangrijke economische factor. Dit is ook een van de redenen waarom de trend naar ‘groene steden’ sterk toeneemt, en dit niet enkel in Azië.

 

Steden: positieve economische centra

De steden van morgen worden positieve economische centra als zij hun inwoners niet alleen betaalbare huisvesting bieden, maar als ze ook zorgen voor een betere levenskwaliteit, een evenwichtige sociale omgeving en recreatiegebieden. Zowel in China als Scandinavië vinden we hiervan al enkele goede voorbeelden. Uiteraard zal het ook daarbij niet blijven en in Europa zetten heel wat landen nadrukkelijk in op milieuvriendelijke mobiliteit, vermindering van geluidsoverlast en meer groenvoorzieningen in de stad om zo de levenskwaliteit  op te waarderen.

 

 


© The Binhai Eco City Masterplan door HAO Holm Architecture Office

 

 

Ook na de pandemie is er een leven dat op de best mogelijke manier ingevuld moet worden. Daarbij is het de taak van ieder onder ons om dit zo milieuvriendelijk en sociaal mogelijk te doen, zodat we na deze crisis ook toekomstige tegenslagen de baas kunnen.

Megatrends: Natural Living - Eco Cities
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

Mediapartner

Design & Plan

Media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponsors