Kortrijk Xpo
15 & 16 mei 2025

A@W Newsletter

Megatrends: Smart Living

18 november 2021

In deel 4 van de Megatrends-serie bekijken we hoezeer slimme, digitale en multifunctionele oplossingen ons bestaan zijn beginnen domineren tijdens (en na) de pandemie.

 

Dit artikel is een bewerkte vertaling van een basistekst
geschreven door Julia Greven

 

Een van de zaken die de pandemie ons heeft gedemonstreerd, is hoezeer slimme, digitale en multifunctionele oplossingen ons bestaan zijn beginnen te domineren. De trend naar ‘Smart Living’ zet zich onmiskenbaar door en het zal daarbij niet blijven bij oplossingen als ‘een tot scherm voor videoconferenties gepromoveerde Smart TV’.

We stellen vast dat tegen het midden van deze eeuw meer dan twee derde van de wereldbevolking in steden zal wonen. Dit betekent dat de vraag naar ruimte zal toenemen, dat huisvesting duurder wordt en dat steden ‘verdichten’. Tenzij ze helemaal nieuw worden gebouwd, zoals bijvoorbeeld in Azië en India.

 

Megasteden worden nog meer mega

De groei van megasteden, een in aantal toenemende en vergrijzende bevolking, een stijgende hoeveelheid eenpersoonshuishoudens en steeds meer pendelaars die door de week in de buurt van hun werkplek willen wonen en de weekends doorbrengen bij familie of in minder dure gebieden buiten de steden…  Dit alles heeft een invloed op de perceptie en het ontwerp van onze woningen en op de toekomstige stedelijke architectuur.

Door de hierboven beschreven ontwikkelingen is het zeer waarschijnlijk dat de beschikbare woonruimte zal afnemen. Momenteel hebben de meeste Europese inwoners het nog steeds behoorlijk goed, hoewel bijvoorbeeld in de Poolse hoofdstad Warschau nu al per inwoner gemiddeld slechts 25 vierkante meter leefruimte beschikbaar is (ter vergelijking: in Berlijn is dit nog steeds ongeveer 39 vierkante meter (bron Statista). In een van de grootste metropolen ter wereld, Tokio, daarentegen, moet je het doen met slechts 15 vierkante meter.

 

 


© Megastad Tokyo (Foto: Daryan Shamkhali op Unsplash)

 

 

Slimme micro spaces

Minder ruimte hoeft niet minder plaats te betekenen. Door het gebruik en de combinatie van slimme technologieën en multifunctionele inrichtingen kunnen we zelfs onze levenskwaliteit terugwinnen. Toegankelijkheid, pragmatisme en esthetiek hoeven niet met elkaar in tegenspraak te zijn. Wel integendeel, slim ontworpen micro spaces, uitgerust met innovatieve technologie, kunnen een statussymbool van het stadsleven worden.

 

 

 

 

Studentenflats, gedeelde flats voor bedrijven, seniorenappartementen of alles in één. Dit kan worden bereikt door multifunctionele meubels en ruimtemodules, alsmede uitklapbare en verplaatsbare elementen. Op deze manier kan een appartement van iets minder dan 30 m² worden omgebouwd tot woon-, werk- en feestruimte en nog steeds genoeg vrije ruimte bieden.

 

 


© SEHW Architektur Berlin, het Microliving-model min win

 

 


© Architectuurbureau Sinestezia, Microappartementen Foto: Sinestezia / BM




© Muzha Micro Flat door Phoebe Sayswow Architects in Muzha Taiwan 2018


 

Groei van oudere bevolking

Niet alleen het aantal grote metropolen, maar ook het aandeel van de oudere bevolking neemt voortdurend toe. In 2060, bijvoorbeeld, zal een derde van de Duitse bevolking ouder zijn dan 60 jaar. Voor de hogere leeftijd die de meeste mensen zich toewensen zullen ze zo lang mogelijk binnen hun eigen vier muren willen blijven leven. Ook hier wordt de populariteit van slimme technologieën, die kunnen worden gebruikt om op oudere leeftijd zelfstandig te leven, steeds populairder. Zogenaamd Ambient Assisted Living (AAL) staat voor concepten, producten en diensten op dit gebied. Deze variëren van ergonomische oplossingen, met één druk op de knop te bedienen slimme toestellen tot en met leeftijdsgerichte assistentiesystemen.

 

 

 

 

Het thema klein en slim wonen zal daarom zeker niet alleen meer populariteit beginnen te genieten, maar wordt waarschijnlijk een noodzakelijke standaard. Of het nu een kwestie is van dalende woonruimte per hoofd van de bevolking, duurdere prijzen per vierkante meter of een groeiende behoefte aan een aan de leeftijd aangepast ontwerp, het komt altijd op hetzelfde neer. Het gaat om een kwestie van handhaving en in het beste geval zelfs verhoging van onze levenskwaliteit.

 

Communicatieve netwerken

Dit omvat ook de bevordering van communicatieve netwerken van de bewoners. Dit is een aspect waaraan we in de toekomst zeker meer aandacht zullen moeten besteden. De levenskwaliteit en de economische kracht van agglomeraties hangt immers af van een goed functionerende en positief interagerende sociale gemeenschap. 

 

 


© ‘Social Balconies’ van de hand van Edvin van Capelleveen

Megatrends: Smart Living
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

Design & Plan