Kortrijk Xpo
15 & 16 mei 2025

A@W Newsletter

Lichtontwerper Koen Van Guijze stelt overzicht van werk tentoon in Antwerpen

10 maart 2022

“Mijn werk mag niet enkel in het hier en nu kunnen bestaan”


Op zoek naar een interessante uitstap een van de komende dagen? Dan hebben wij een tip voor je: op 18, 19 en 20 maart en op 24, 25, 26 en 27 maart stelt lichtontwerper Koen Van Guijze voor het eerst een overzicht van zijn werk tentoon in de Marnixzaal van het Botanic Sanctuary hotel in Antwerpen.

 

Door Jan Hoffman

 

We spreken Van Guijze terwijl er duidelijk golven op een rotspartij breken. ‘Je treft me op Ibiza’, legt de man spontaan uit. “Ik ben hier voor een project, maar omdat de opdrachtgever zich vandaag niet lekker voelde, legden we de afspraak een dag later. Je hoort me niet klagen, dit is een voorbeeld van hoe je het nuttige aan het aangename kunt paren…”

 


Koen Van Guijze startte in 2002 met diens eigen atelier ‘accessori lichtarchitectuur’ in thuisstad Antwerpen.

 

Accessori lichtarchitectuur en veel meer


In de wereld van het lichtontwerp doet de naam Koen Van Guijze wellicht een belletje rinkelen. De man is allerminst een neofiet in het vak en ontwerpt al lampen en armaturen sinds 1996. Daarbij werkte hij samen met (interieur)architecten als PJ Mares, AIDarchitecten, Nathalie Deboel, PUUR en Niels Maier. Daarnaast heeft hij sinds enkele jaren ook een eigen verlichtingslijn 'Sofisticato' bij designlabel Serax en leidt hij een eigen atelier: accessori lichtarchitectuur, dat hij in 2002 oprichtte in thuisstad Antwerpen. Verder merken we prestigieuze projecten, zoals onder meer de verlichting voor het driesterrenrestaurant ’t Zilte, voor het restaurant Bar Bulot en voor het nieuwe 5-sterrenhotel Botanic Sanctuary hotel, waar zijn werk tentoongesteld wordt.

 


De expositie vindt plaats in het historisch pand Elzenveld.

 

Het klinkt vreemd dat een man met letterlijk decennia ervaring pas nu met een eerste overzichtstentoonstelling uitpakt. En dat hij het daarbij ook nog eens houdt bij een overzicht van de eigen lichtontwerpen van de afgelopen 4 jaar.

 

“Waarom zo lang wachten, terwijl ik al ruim 30 jaar op mezelf bezig ben, na een korte loopbaan als vertegenwoordiger voor Wever & Ducré en TAL? Dat is toch de vraag die je wil stellen?”, lacht de man. “Eerlijk gezegd weet ik het zelf niet, het was er misschien gewoon tijd voor, nadat mijn carrière in een stroomversnelling terechtkwam, zeker nadat ik in 2018 voor het eerst een standje had op Interieur Kortrijk. Bovendien kan ik nu uitpakken met een hele familie verlichtingsontwerpen die door de jaren heen ontstonden tijdens tal van kleinere samenwerkingen, dikwijls in opdracht van architecten.”

 


Telkens gaat het om de creatie van een tijdloze artlook.

 

Hedendaags, speels, stoer en brutalistisch


In de uitnodiging van de expositie worden de ontwerpen van Koen Van Guijze omschreven als hedendaags, nu eens speels, dan weer stoer en brutalistisch, maar telkens doordrongen van gesofisticeerde details en gemaakt van échte of authentieke materialen, zoals marmer, messing, papier, beton of keramiek. Verdere kernbegrippen zijn imperfectionisme en minimalisme. Of de man even wat meer uitleg kan geven…

 

“Je zou kunnen stellen dat het werk uit mijn eigen collectie op de grens balanceert tussen kunst en design. Daarbij gebruik ik heel graag recuperatiematerialen, zoals resten marmer of onconventionele materialen.”

 


Echte of authentieke materialen, zoals marmer, messing, papier, beton of keramiek, spelen een hoofdrol.

 

“Door veel met architecten en interieurarchitecten samen te werken, pakte ik in de loop der jaren heel wat kleinere opdrachten aan en dat stelde me in staat om verlichting artistieker te gaan benaderen. Wat steeds terugkomt, is dat ik dingen op gevoel maak, zelfs als ik er geen klanten voor heb. Hierbij ontstaan tal van ‘one-offs’, waarbij heel wat materialen de revue passeren. Mondgeblazen Murano-glas, bijvoorbeeld, of keramiek. Dat mondt dan uit in dingen die dikwijils imperfect zijn en leidt tot samenwerkingen met mensen die zich daarin kunnen vinden.”

 

Werk is altijd sitespecifiek


Wat we uiteraard vooral willen weten, is hoe hij met klanten samenwerkt. Uiteraard vooral met (interieur)architecten.

 

“Eigenlijk komen deze mensen organisch naar mij toe en dat vanuit de hele wereld. Om maar een greep te doen uit de jongste maanden: het gaat van Amsterdam over Hamburg, Ibiza en Venetië tot zelfs New York. Vraag me niet waarom, maar ik stel vast dat men me internationaal oppikt, aan meer dan mond-aan-mond reclame doe ik niet.”

 


Alles wordt op maat ontworpen, de ontwerper gaat ver weg van de standaard wit-zwart gelakte armaturen.

 

“Ik vermoed dat men gewoon mijn aanpak leuk vindt. Ik ga altijd in dialoog met wie me benadert en samen vertrekken we op het vlak van de verlichting letterlijk van een wit blad. Daarbij wordt alles op maat ontworpen en gaan we weg van de wit-zwart gelakte armaturen die je overal ziet en maken we in gezamenlijk overleg iets in een materiaal dat we samen overeenkomen en dat haalbaar is qua prijs en termijn.”

 


Hoe marmeren boeken omgetoverd worden tot verlichtingselementen.

 

“Wat ik ook ontwerp, het eindresultaat is àltijd sitespecifiek. Of het nu gaat om een hotelproject of enkel een keuken, het doel is iets te creëren dat een tijdloze artlook krijgt. Daarbij spiegel ik me aan grote Italiaanse meesters, meesters zoals de Milanese architect en designer Giovanni Ponti, bijvoorbeeld. Een Ponti, die onder meer gekend is als oprichter van het magazine Domus en het befaamde Pirelli-gebouw in Milaan, met zijn opmerkelijke hexagonale grondplan. Deze man was al meer dan 30 jaar geleden trendy en is het gebleven. Net dat wil ik met mijn werk ook bereiken: je zet niet iets op de markt dat enkel in het hier en nu kan bestaan. Nee, het ideaal voor mij is integendeel dat mijn kleinkinderen mijn werk vele decennia later dan nu nog altijd goed vinden…”

 

© alle foto’s: Franziska Krieck

 

Praktische gegevens

Wanneer: 18-19-20 maart en 24 (nocturne)-25-26-27 maart

Plaats: Marnixzaal, Lange Gasthuisstraat in 2000 Antwerpen

(historisch pand ‘Elzenveld’ grenzend aan hotel Botanic Sanctuary)

Meer informatie: www.koenvanguijze.com

Lichtontwerper Koen Van Guijze stelt overzicht van werk tentoon in Antwerpen
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

Design & Plan