Kortrijk Xpo
15 & 16 mei 2025

A@W Newsletter

Hybride profielen voor architecturale eco-technologie

Geolam

10 maart 2022

Nu natuurlijke grondstoffen steeds schaarser worden en het ecologisch besef toeneemt, groeit de aandacht voor alternatieve producten. Vertalen we dit naar, bijvoorbeeld, de gevelbekleding, dan merken we hoe er meer en meer gegrepen wordt naar alternatieven voor het klassieke hout, alternatieven die soms meer troeven hebben dat het oorspronkelijke product. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de hybride profielen, waarvan we een zeer innovatieve versie bekijken, die toegepast werd bij het project Domaine de Warfaaz in Spa.

 

Het verhaal achter de hybride profielen begint meer dan 50 jaar geleden, in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw. Toen werd Sadao Nishibori, een Japanse handelaar in tropisch hout, in Indonesië geconfronteerd met de ongecontroleerde ontbossing op grote schaal van een oerbos. De man was geschokt en legde zich daarna volledig toe op de uitvinding van een alternatief voor tropisch hout, met meer respect voor het leefmilieu: houtcomposiet. Dit houtcomposiet werd in 1975 opgepikt door het Zwitserse Geolam.

 

Domaine de Warfaaz (Spa)


“Geolam houtcomposiet ontstond meer dan 50 jaar geleden uit de wens om een milieuvriendelijker alternatief te bieden voor tropische houtsoorten en heeft zich in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld”, legt Geolam-CEO Manuel Garcia uit. “Vandaag de dag zijn wij marktleider in het aanbieden van houtcomposiet-aluminium hybride profielen voor gevelbekleding, gesloten of open bekleding, zonneschermen, balustrades, claustra’s en terrassen. In vergelijking met natuurlijk hout bieden deze profielen uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid, kleurechtheid, lichtheid en onderhoudsvrijheid. Met als dé innovatie die het verschil maakt: een ongeëvenaarde brandwerendheid.”

 

Onze gesprekspartner legt uit hoe de Geolam hybride profielen zich onderscheiden door hun onvergelijkbare brandwerendheid, en dit dankzij een uniek productproces. De profielen zijn geclassificeerd als B - s2,d0 volgens de Europese norm EN 13501-1+A1 (Euroklasse) en kunnen op verzoek worden geleverd met een A2 - s3,d0 classificatie. Zij voldoen dus aan de strengste brandveiligheidsnormen, waardoor zij kunnen worden gebruikt op alle soorten gevels en voor alle hoogten (IGH).

 

“We gebruikten deze innovatie voor het project Domaine de Warfaaz, waar de oorspronkelijk gespecificeerde houten gevel moest voldoen aan Euroklasse B - s3, d0”, aldus de heer Garcia. “Enkel Geolam 6008 kon aan deze bijzonder hoge eis voldoen. Dit gebouw was het eerste in België dat van deze technologie profiteerde, met 800 m² aan geïnstalleerde profielen.”

 


Domaine de Warfaaz, Spa - België, Architect: Marc Borsu.

 


Domaine de Warfaaz, Spa - België, Architect: Marc Borsu.

Film van het project vindt u hier.

 

Gepatenteerde technologie


Geolam WHS (Wood Hybrid System) profielen zijn het resultaat van een innovatieve en gepatenteerde technologie die de warme extrusie van heterogene materialen mogelijk maakt. Dankzij dit drievoudige extrusieprocédé kunnen drie materialen (aluminium, copolymeerhars en composiethuid) in één enkele bewerking aan elkaar worden gelast om lichte en resistente profielen te verkrijgen die het natuurlijke hout perfect imiteren. Deze technologie wordt ondersteund door verscheidene internationale octrooien en bezit talrijke kwaliteitscertificaten.

 


1. 6063-T5 aluminium profiel

2. gepatenteerde kleeflaag

3. houtcomposiet laag

Filmpje over fabricageproces vindt u hier.

 

“Je krijgt hier de esthetiek van natuurlijk hout zonder de nadelen”, besluit Manuel Garcia. “Dankzij hun buitenlaag van houtcomposiet bieden hybride profielen dezelfde esthetische kenmerken als natuurlijk hout en kunnen ze perfect worden geïntegreerd in alle soorten gevels. Geolam hybride profielen zijn uitsluitend gemaakt van gerecycleerde houtharsen en aluminium en vormen een ecologisch duurzaam alternatief voor natuurlijke houtsoorten. In tegenstelling tot massief hout zijn hybride profielen ook nog eens licht en robuust, zijn ze onderhoudsvrij en bieden ze een hoge mechanische weerstand buiten in alle klimaten.”

 


De profielen zijn ook van nature bestand tegen water, insecten, rot en vorst en zijn verkrijgbaar in zeven standaard kleuren.

 

© alle foto’s: Geolam

 

Meer informatie: www.geolam.com

Hybride profielen voor architecturale eco-technologie
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

Design & Plan