Tegenwoordig staan of vallen bouwwerken dankzij hun graad van duurzaamheid. Daarvoor is hout een essentieel materiaal. Maar waar het vandaan komt is nog van veel meer belang: gecertificeerd duurzaam hout, zoals PEFC-gecertificeerd hout, is de eerste stap naar een duurzame en circulaire bouw. Een mooi voorbeeld hiervan vonden we in Delft. Daar werd via het project Bouwdeel (D)montabel onlangs een volledig circulair gebouw opgeleverd.
In Delft werd enkel gebruik gemaakt van PEFC gecertificeerd hout. Het gebouw illustreert hoe je de vele voordelen van hout bij een bouwwerk maximaal kunt uitspelen.
Bouwdeel D(emontabel) is een modern en duurzaam gebouw.
Bouwdeel (D)montabel in Delft
Bouwdeel D(emontabel) is een modern en duurzaam gebouw, dat volledig weer uiteengenomen kan worden. Het meet 11 bij 21,5 meter en heeft vier bouwlagen van elk zo’n 200 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak.
De hybride structuur combineert stalen frame met houten elementen. Het bouwproject verliep heel snel: de dragende structuur werd in slechts drie weken in elkaar gezet. Lichtgewicht houten elementen zijn gemakkelijk te hanteren.
De opdracht was een gebouw te maken dat zo licht mogelijk was, gemakkelijk te demonteren en weer op te bouwen dankzij een minimum aan verbindingen tussen de bouwelementen. Door kleine houten elementen te gebruiken die snel in elkaar kunnen worden gezet, kan het proces gemakkelijk worden omgedraaid. Alle bouwcomponenten werden modulair en droog gemonteerd. Opperste eenvoud was dan ook van het allerhoogste belang bij dit ontwerp.
In het interieur werd overvloedig en enkel met PEFC-gekeurd hout gewerkt.
De bouwcomponenten kwamen op drie dagen tijd op de site en waren eenvoudig te installeren, midden in een drukke stad. Het gebruik van geprefabriceerde elementen was een goed prototypeproject voor het achitectenbureau cepezed voor toekomstige hybride bouwprojecten. De ribben van de LVL-elementen blijven volledig in het zicht en maken deel uit van de gebouwesthetiek.
Bouwdeel (D)montabel is een perfect voorbeeld van hoe de keuze voor hout als basismateriaal belangrijk is. En met de toenemende vraag naar hout in de bouw is duurzaam gecertificeerd hout ook cruciaal. Dit is de eerste stap van elk circulair gebouw. Het PEFC-keurmerk garandeert dat het hout een duurzame en verantwoorde oorsprong heeft”, vertelt Marten de Groot, Nationaal Secretaris bij PEFC Nederland (Programme for the Endorsement of Forest Certification). “Het PEFC-keurmerk berust op drie duurzaamheidspijlers en is belangrijk voor de toekomst van het hout als materiaal. Het garandeert de volgende generaties dat ze nog steeds bossen zullen hebben.”
De opdracht was een gebouw te maken dat zo licht mogelijk was, gemakkelijk te demonteren en weer op te bouwen dankzij een minimum aan verbindingen tussen de bouwelementen.
Over PEFC
De NGO PEFC is 's werelds grootste certificeringssysteem voor duurzame bossen. Vandaag de dag zijn 330 miljoen hectare bos en meer dan 20.000 chain-of-custody-bedrijven gecertificeerd volgens PEFC-normen. Alleen producten uit PEFC-gecertificeerde bossen en uit een ononderbroken verwerkings- en handelsketen van gecertificeerde bedrijven mogen het PEFC-keurmerk dragen.
PEFC-gecertificeerd hout wordt over de hele wereld geaccepteerd in groene bouwclassificaties en het gebruik van dit materiaal kan door BREEAM als excellent en uitstekend worden beoordeeld. Gecertificeerd hout is ook een belangrijk aspect van de RICS SKA-milieuprestatienorm voor ontwikkelingsprojecten.
Meer informatie: www.pefc.be en www.pefc.nl
Alle beelden © Lucas van der Wee