Kortrijk Xpo
11 & 12 mei 2023

A@W Newsletter

De ingenieuze metamorfose van Hotel Wallace

10 november 2022

Parijs kent diverse iconische hotels. Eentje daarvan is het oude Hotel Wallace in het 15de arrondissement, dat de voorbije jaren beetje bij beetje meer van zijn vroegere glans en glorie verloor. Dit tot voor kort één verdieping hoge etablissement, dat ingeklemd zat tussen twee gebouwen, eist sinds kort weer alle aandacht voor zich op, na een tactvolle transformatie door het bureau Silvio d'Ascia Architecture.

 


 

 

Het hotel bevindt zich op een iconische locatie in de Franse hoofdstad, op wandelafstand van ‘Les Invalides’, de Eiffeltoren en de wijk Beaugrenelle. In de eigen straat is het even met de ogen knipperen om het in onbruik geraakte Hôtel Wallace met zijn faubourienne-architectuur terug te vinden. Je zoekt het dezer dagen tevergeefs, in de plaats van het voormalige één verdieping tellende hotel kwam er een pand met vier verdiepingen, dat zo de stedelijke continuïteit met de buurt moet waarborgen.

 

Het nieuwe complex ziet eruit alsof het er zich altijd al bevond. Het werd met de grootste zorg en eerbied opgetrokken op de plaats van het vroegere hotel en biedt nu nieuwe functionaliteiten met het grootste comfort voor alle gebruikers. Het project weerspiegelt de identiteit van de wijk, op de kruising van de Fondary- en de Croix-Nivertstraat.

 



 

 

Een complexe operatie

 

De gevel van vier verdiepingen zorgt niet alleen voor stedelijke continuïteit met de voorgevel van de Fondarystraat, maar helpt tegelijkertijd om het gebouw in zijn omgeving te verankeren. Het hotel is herkenbaar door wat het beste kan omschreven worden als de ‘middernachtblauwe’ zinken gevelbekleding. Die plooit zachtjes door naar een op een binnenplein gerichte muur.

 

Het gebouw is ontworpen met een gemengde staal- en houtstructuur. De architect geeft mee dat de structuur van de uitbreiding bestaat uit een stalen frame met een ‘Cofradal 230’ type, met samenwerkende stalen tankvloeren, inclusief een akoestisch complex. De stalen kolommen lopen door de bestaande vloeren en worden ondersteund door micropalen in de kelder. Gezien de complexiteit van het project moesten de oude funderingen en de bestaande perimeterwanden worden onderbouwd. De metalen structuur wordt daarom aangevuld met een houten raamwerk dat zich uitstrekt over de gevel en het dak. Een gat in de stad opvullen door meerdere verdiepingen aan een bestaand gebouw toe te voegen is geen geringe opgave. Het vereist veel knowhow en zorgvuldig plannen en werken, wat Silvio d'Ascia duidelijk in de vingers heeft.

 





 

Een ingrijpende renovatie


De originaliteit van het geheel wordt benadrukt door het spel van licht en schaduw dat door de zonwering wordt gecreëerd en de aanwezigheid van vegetatie op de gevels. Ook het uitzicht van binnen naar buiten profiteert van deze begroeiing en het verandert de algemene sfeer van de verschillende hotelunits radicaal. De architect plaatste voor elke kamer ook een plantenbak. Die wijzigt niet alleen de sfeer, maar creëert de overgang naar binnen.

 

Voortaan telt het heringerichte Hotel Wallace 45 kamers. Deze zijn georganiseerd rond een binnenplaats met een glazen dak dat natuurlijk licht garandeert. In het midden van het atrium bevinden zich de loungebar en de ontbijtzaal. De kamers variëren in grootte van 13 m² tot 18 m², terwijl de van een balkon voorziene suite op de bovenste verdieping een oppervlakte heeft van 28 m², en dit in combinatie met een panoramisch uitzicht. Een terras van 70 m² bekroont het geheel. Op dit terras, waarvan de rand werd aangelegd door de tuinarchitecten van Paris Pousse, tref je cipressen aan, vaste planten en kleine groenblijvende struiken. Daarnaast staan er ook enkele jonge vijgen-, olijf- en palmbomen in ronde kuipen. Verder is er nog een Noords bad, van de rest gescheiden door een met klimplanten begroeid hekwerk.

Bij het Hotel Wallace kan je zonder blikken en blozen stellen dat het om een ingrijpende renovatie ging. Het pand kreeg een kwaliteitsuitbreiding, die het uiterlijk van het bestaande gebouw ingrijpend verandert. Bovendien biedt de inrichting de gebruikers van het pand het grootste comfort. Kort samengevat kunnen we stellen dat het bureau Silvio d'Ascia Architecture uitstekend werk verrichtte en dat de nieuwe vestiging klaar is voor een jarenlang verwelkomen van gasten!

 

© Alle beelden: Takuji Shimmura

 Oorspronkelijk geschreven door Sipane Hoh 

De ingenieuze metamorfose van Hotel Wallace
Terug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

Design & Plan