In de woning- en projectbouw speelt het binnenklimaat een belangrijke rol. Wat velen niet weten, is dat klimaatplafonds op basis van leem op een heel bijzondere manier kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat en dat ze dat tegelijkertijd doen op een energiezuinige manier. Een voorbeeld daarvan vonden we in Geel, waar op de terreinen van de psychiatrische instelling OPZ een PVT (psychiatrisch verzorgingstehuis) opgetrokken werd, in een ontwerp van OSAR architecten.
De architecten kozen in Geel voor het ArgillaTherm W-system. Dit in Duitsland ontwikkelde systeem omvat natuurlijke klimaatplafonds op basis van hoogwaardige leem, verrijkt met mineralen uit klei. ArgillaTherm koelt, verwarmt en heeft een bijzonder groot vochtregulerend vermogen. De vochtregulatie gebeurt op een volledig natuurlijke wijze door het leem en datzelfde natuurlijke product houdt de relatieve vochtigheid stabiel tussen 40 en 60%. Dat laatste is belangrijk voor het comfort, dit gaat immers niet enkel om de juiste temperatuur, maar ook over een stabiele relatieve vochtigheid.
Collectieve woonvorm met 5 gebouwen
In Geel werd een collectieve woonvorm gecreëerd voor personen met een langdurige en gestabiliseerde psychische stoornis of met een verstandelijke handicap. Het gaat om vijf gebouwen, met in totaal 80 studio’s en onder meer gemeenschappelijke ruimtes. Deze gebouwen moesten voldoen aan meerdere voorwaarden, waaronder diverse gezondheidsvereisten als absolute topprioriteit. Het ArgillaTherm W-system voldoet hieraan met vlag en wimpel en biedt daarenboven nog extra voordelen.
Omdat leem vochtregulerend is, heeft het een gezonde impact op alle gebruikers van de gebouwen in Geel. Als regeneratief bouwmateriaal verhoogt ArgillaTherm het welzijn van de gebruikers op diverse manieren. Zo haalt het niet enkel schadelijke stoffen uit de lucht, maar gaat het ook het uitdrogen van slijmvlies en ogen tegen, voorkomt het verkoudheid en hoofdpijn en gaat het spierspanningen en blokkades tegen. Daar komt nog bij dat het een betere slaapkwaliteit biedt, zwevende stofdeeltjes en elektrosmog vermindert, geuren absorbeert, de kans op bacterien, virussen, schimmels,… vermindert en dat het anti-allergisch werkt (wat het dus goed maakt voor astma en luchtwegen). Aan het gebruik van leem zit ook nog een economisch interessante kant. De bouwheer nam de gebouwen inmiddels in gebruik en liet weten dat ze niet enkel uiterst zuinig zijn in het energieverbruik, maar dat het koelen eveneens zeer aangenaam is. Oververhitting is verleden tijd.
Bekijken we het in cijfers, dan stellen we vast dat klimaatplafonds nog 20% zuiniger zijn dan, bijvoorbeeld, vloerverwarming. Dat komt door het gehalte stralingswarmte dat op 98% ligt. Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur 3 graden Celsius hoger dan de effectieve luchttemperatuur. De plafonds reageren ook sneller doordat de buisjes dichter bij het oppervlak liggen. Koelen via het plafond is zeer efficiënt en in combinatie met onder meer geothermie verloopt koelen quasi zonder energieverbruik.
Gepatenteerde leemtegels
Het hart van het systeem zoals datgene dat in Geel werd gebruikt bestaat uit gepatenteerde leemtegels. Die zijn geprefabriceerd door het vooraf droog persen in een tegelvorm van hoogwaardige leem, waardoor 80% van de montage op de werf bestaat uit droge afbouw. In de tegels worden buisjes aangebracht waardoor warm (30-32°) of koud water stroomt (16-17° of lager). De koelplafonds van ArgillaTherm hebben geen problemen met condensatie omdat het hoogwaardige leem de relatieve vochtigheid onder controle houdt. Enkel de afwerklagen worden ‘nat’ aangebracht en er worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt. De afwerklagen in leem of kalk zijn eveneens verrijkt met extra kleimineralen. Het geheel is 100% circulair en bijna CO2-neutraal.
We geven nog mee dat ArgillaTherm beschikt over een EPD (environmental product-declaration). Voor de productie van 1 m² plafond wordt slechts 0,37 kg CO2 uitgestoten, wat 120 keer beter is dan, bijvoorbeeld, een klimaatplafond in staal. ArgillaTherm heeft een gegarandeerde brandweerstand van 1 uur en er kunnen ook geprefabriceerde klimaateilanden gemaakt worden. De klimaattegels kunnen steeds worden hergebruikt.
ArgillaTherm kan worden ingezet in zowat elke bouwvorm: de zorg, wonen, kantoor, musea, openbare gebouwen, scholen enzovoort. Voor elke toepassing zijn de pluspunten legio. Het voordeel voor de ontwerper is dat het systeem wel aangenaam voelbaar aanwezig, maar niet zichtbaar is. Door de vochtregulerende kracht van leem kan ventileren ook veel eenvoudiger en prijsgunstiger.
Verdeling in Benelux
In de Benelux worden de producten van ArgillaTherm verdeeld door 4Heritage BV uit België. Hier begeleidt Marc Smets klanten, leidt hij uitvoerders op, begeleidt hij zelfbouwers en volgt hij de werken op. ArgillaTherm Benelux staat in nauw contact met de hoofdzetel in Duitsland.
Meer informatie: www.argillatherm.be
Alle foto's © Argillatherm