De planning en constructie van gebouwen is onderworpen aan een steeds strakker wordend web van normen en richtlijnen. Maar wat als we gebouweigenaren, architecten en raadgevende ingenieurs zouden kunnen bevrijden van de verplichting om te voldoen aan een groot aantal technische regels en normen? Dit is het onderwerp van de ronde tafel die door de OAI wordt georganiseerd over het initiatief 'Gebäudetyp E' en die wordt gehouden op donderdag 25 april in Luxexpo The Box (12-14.30u), als onderdeel van de vijfde ARCHITECT@WORK Luxembourg.
door Jan Hoffman
Stel dat het je lukt om nieuwe vrijheden te creëren in het planningsproces. Als architect, raadgevend ingenieur of stedenbouwkundige zou je dan in staat zijn om zelf de juiste kwaliteiten te bepalen en innovatie aan te moedigen om processen te vereenvoudigen, CO2-uitstoot te verminderen en projecten betaalbaarder te maken. Dit is precies het doel van het idee van ‘Gebäudetyp E’, dat afkomstig is uit Duitsland, waar de E voor een aantal dingen kan staan, zoals Einfach (eenvoudig of sober bouwen), Experimentell (experimenteel) of Entscheidungsfreiheit (keuzevrijheid).
Pierre Hurt, directeur van de OAI, zal de rondetafelconferentie modereren.
Bayerische Architektenkammer
Om meer te weten te komen over dit ‘Gebäudetyp E’, dat gelanceerd werd door de Bayerische Architektenkammer, klopten we aan bij de initiatiefnemers van de ronde tafel. De Ordre des Architectes et des Ingénieurs-Conseils (OAI) groepeert vijf vrije beroepen: architecten, interieurarchitecten, raadgevend ingenieurs, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten-ingenieurs. Michelle Friederici, voorzitter van de OAI, en Pierre Hurt, directeur van de OAI, die de rondetafelconferentie zal leiden, rechtvaardigen niet alleen de keuze voor dit thema, maar leggen ook in meer detail uit wat het in de nabije toekomst voor Luxemburg zou kunnen betekenen.
"Het probleem is bekend. Normen en richtlijnen worden steeds talrijker en bepalen voor een groot deel de technische uitvoering van gebouwen, evenals de afmetingen en uitrustingsnormen. Ze drijven de comforteisen echter vaak op tot perfectionistische niveaus die veel verder gaan dan wat nodig is, en ze blijven groeien," legt Michelle Friederici uit. "Als gevolg daarvan hebben klanten en ontwerpers steeds minder speelruimte bij het bepalen van de prioriteiten en kwaliteiten van hun project. Om enige controle over de financiën te houden, worden klanten en planners gedwongen om compromissen te sluiten over de kwaliteit van de ruimte en de duurzaamheid van de materialen.
Veranderende wetgeving
"Het is belangrijk om de voorkeur te geven aan 'Less is more if Less is Quality and Health'-oplossingen, volgens het principe van 'gelukkige soberheid' (Suffizienz), met behulp van een ingenieus architectonisch en technisch ontwerp dat rekening houdt met een verstandig gebruik van hulpbronnen”, voegt Pierre Hurt toe. "Duurzaamheid is niet alleen samen doelstellingen bepalen, maar ook zorgen voor een goed ontwerp en aanpassing aan de werkelijke behoeften van de gebruikers", voegt Friederici toe. "Het gaat er niet om nieuwe regels of nieuwe modellencatalogi op te stellen of eenvoudige woningtypes te ontwikkelen, maar eerder om vrij te plannen met minder regels. Op deze manier opent zich een geheel nieuwe manier van plannen, waardoor een heel nieuw scala aan mogelijkheden ontstaat".
Michelle Friederici, voorzitter van de OAI: “Het gaat er vooral om vrij te plannen met minder regels”.
"Het resultaat is duidelijk," zegt Hurt. "Als eigenaars van gebouwen en hun ontwerpers willen innoveren in hun projecten, hebben ze te vaak niet de vrijheid om beslissingen te nemen ten gunste van innovatieve, grondstofzuinige bouw. "
Gesteund door politici
Het is natuurlijk geen toeval dat de OAI juist dit onderwerp op de agenda zet. Na een goede ontvangst in Beieren, lijkt het een zeer gunstig onthaal te hebben gekregen in Luxemburg. In het kielzog hiervan hebben zelfs politici zich achter het project geschaard, zoals blijkt uit de deelname van de minister van Binnenlandse Zaken, Léon Gloden, aan de rondetafel.
"De keuze is ingegeven door de actualiteit; het is duidelijk dat dit initiatief ook geldt voor Luxemburg als staat", legt Pierre Hurt uit. "Ook hier willen we niet alleen bouwen, maar het ook op een eenvoudigere manier doen. Het gaat erom een gelukkige gemeenschap te creëren, die het welzijn en de levenskwaliteit van haar inwoners waarborgt, zonder een overdaad aan regels. We kijken dus naar wat essentieel is in de bouw en zien dat er veel gedaan kan worden. Het kan bijvoorbeeld niet alleen eenvoudiger, maar ook veel soberder, ecologischer of experimenteler."
Proefproject 'Gebäudetyp E' van hey! Architektur in Duitsland (Wooncomplex Haunstetten).
“Met alle normen voor de architectuur werden we in een rigide werkvorm geduwd, zodat er geen plaats meer is voor architectuur en dat moet veranderen. Het doet ons dan ook veel plezier om vast te stellen dat de nieuwe regering, in de persoon van de minister van binnenlandse zaken, oren heeft naar voorstellen om het kader van de bouw te vereenvoudigen. Met deze rondetafel hebben we bijgevolg een dubbel doel. Enerzijds is dit de leden op de hoogte te brengen van wat er leeft, maar anderzijds willen we ook het publieke debat in Luxemburg verder aanzwengelen!”
Praktische gegevens
Waar: Luxexpo The Box (Ingang Noord)
Wanneer: donderdag 25 april, van 12 tot 14u30
Deelnemers rondetafel: Florian Dilg (een van de initiatiefnemers, die als Duitse architect en urbanist bij het Münchense ARCHiTEKTUR:ZWiNGEl/DilG de debatten zal voorzien van een inleiding), Léon Gloden (minister van binnenlandse zaken Luxemburg), Michelle Friederici (voorzitter OAI), Paul Nathan (vice-president van de Kamer van Koophandel), Patrick Nosbusch (vice-president OAI) en Pierre Hurt (directeur OAI en moderator van de rondetafel)
Hoe deelnemen: inschrijven moet gebeuren voor 22 april 2024 op de website www.oai.lu (surf naar de rubriek ‘Agenda’). Opgepast, het aantal deelnemers is beperkt!
Alle beelden © OAI