Kortrijk Xpo
15 & 16 mei 2025

A@W Newsletter

Designschakelaars van Niko grijpen terug naar de basis

NIKO

13 juni 2024

Elke schakelaar moet voldoen aan de absolute basis waar die voor ontworpen is: aan en uit, op en af en van boven naar beneden. Voor zijn jongste generatie designs grijpt Niko, de Belgische pionier in schakelaars en stopcontacten, terug naar deze basis, al doet het dat wel in een bijzonder elegante en luxueuze uitvoering.


 

Niko introduceert de Niko Rocker en Niko Toggle, waarmee het sterk inzet op uitgepuurd design en tactiele interactie. Zo laten de nieuwe schakelaars zich typeren door hun minimalistische vormgeving en exclusieve afwerking, volledig in aluminium en staal. Tegelijkertijd vormen de schakelaars een eerbetoon aan de rijke designgeschiedenis van het bedrijf en reflecteren ze meer dan een eeuw aan innovatie en vakmanschap.

 

Schakelaars met een verhaal


Niko Rocker is een eerbetoon aan een innovatief wipschakelaarontwerp van Niko uit 1958. De schakelaar onderscheidt zich enerzijds door zijn robuuste metalen constructie, die een duidelijke 'klik' geeft bij het schakelen tussen aan en uit. Anderzijds vormen de lange vorm en subtiel afgewerkte randen van de schakelknop een harmonieus geheel met de monolithische afdekplaat. 

 

 

Niko Toggle is dan weer een moderne knipoog naar Niko's klassieke Bakelite® tuimelschakelaars uit 1928. Hij werkt net als een kleine joystick, die je met een lichte beweging omhoog of omlaag bedient en het ontwerp wordt gekenmerkt door een subtiele inkeping bovenaan de hendel, een zacht geëtste textuur en robuuste vorm.

 

Een leuk extraatje is dat beide schakelaars uitgerust zijn met een optionele LED-indicator. Deze geeft met een zachte warme gloed aan of de schakelaar aan of uit staat. Deze goed doordachte functie draagt bij aan de algehele designervaring.

 

Hedendaagse kwaliteit en functionaliteit


Hoewel er met deze splinternieuwe schakelaars teruggegrepen wordt naar de primaire vorm van iconische ontwerpen uit het verleden, zijn ze qua kwaliteit en functionaliteit absoluut hedendaags. Zo bouwt hun schakelmechanisme verder op Niko's gerenommeerde schakeltechnologie die ook gebruikt wordt in haar bestaande reeksen voor schakelmateriaal. Dit maakt dat ze zowel een streling voor het oog zijn, als een plezier in het gebruik.

 

 

Of er nu op zoek gegaan wordt naar een aan/uit-schakelaar of een subtiele dimmer, telkens kunnen ze geïntegreerd worden in een Niko Home Control systeem. Zo bieden de schakelaars extra comfort door het automatiseren van de verlichting of ventilatie, en wordt in een oogwenk de juiste sfeer gecreëerd.

 

Belgisch design en vakmanschap


Deze combinatie van geavanceerde technologie en aandacht voor detail is een perfecte weerspiegeling van het Belgische design en vakmanschap dat Niko kenmerkt. Zo worden Niko Rocker en Niko Toggle volledig in België geproduceerd - gedeeltelijk zelfs met de hand - en staan ze garant voor de gekende kwaliteit en designafwerking.

 

 

De schakelaars zijn vervaardigd uit aluminium of staal en zijn beschikbaar in diverse schakelmechanismen. Ze worden aangeboden in de volgende afwerkingen: alu gold brushed, alu black brushed, alu grey brushed, alu blue grey brushed, steel champagne coated en steel white coated.

 

www.niko.eu

 

Alle foto's © Niko

Designschakelaars van Niko grijpen terug naar de basis
Neem contact opTerug naar overzicht

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

Design & Plan