Kortrijk Xpo
15 & 16 mei 2025

A@W Newsletter

Een bedachtzaam morgen voor de houtbouw

12 december 2024

Dat we maar beter omzichtig kunnen omspringen met onze toekomst zou inmiddels gemeengoed moeten zijn. Waar vinden we de mooiste voorbeelden in de architectuur van een bedachtzame aanpak, vragen we ons in diverse van de volgende newsletters af? Deze keer komen we uit bij ingenieur-architect Bruno Deraedt, mede-oprichter van BAST architects & engineers, die sinds het begin van het huidige academiejaar ook docent regenerative design voor architectuurstudenten is aan de KU Leuven. Deraedt is vooral gekend als een man met een bijzondere voorliefde voor en een diepe kennis over houtbouw.

Meer info

Liften naar de hemel

12 december 2024

Ze vormen een essentieel element voor mobiliteit in de openbare ruimte van veel steden en zijn alomtegenwoordig. Waar we het over hebben? Liften, uiteraard, al is de ene lift de andere niet. Zoals bij diverse stedelijke projecten in Spanje, bijvoorbeeld. Hier demonstreren de architecten hoe ze niet alleen het probleem van toegang tot een hoger niveau oplossen, maar zorgen ze tegelijkertijd via hun ontwerp voor een nieuwe betekenis.

Meer info

Antoine Pompe, vergeten pionier van het Belgische modernisme

12 december 2024

Antoine Pompe. Zegt de naam u iets? Nee? Eigenlijk is dat niet verwonderlijk, ook al moet de geboren Brusselaar beschouwd worden als een van de pioniers van het modernisme. Hij mag dan niet de bekendheid genieten van Belgische grootheden als Louis-Herman de Koninck of Huib Hoste, maar toch had deze selfmade architect best wel wat invloed en kun je vooral in en rond Brussel nog flink wat van zijn creaties bewonderen.

Meer info

Neuroarchitectuur bekijkt hoe kleur ontwerpen beïnvloedt

14 november 2024

Neuroarchitectuur is een discipline die het vermogen bestudeert van de ruimte om ons heen om met onze hersenen te communiceren en zo percepties en emoties te beïnvloeden.

Meer info

Hout speelt hoofdrol in 14 verdiepingen tellend houten, Zwitsers gebouw

14 november 2024

Voor alles is er een eerste keer. In dit geval hebben we het over een houten toren die wordt gebouwd in het Zwitserse Prilly, een ruim 10.000 inwoners tellende gemeente in het Zwitserse kanton Vaud in de buurt van Lausanne, die binnenkort zal worden voltooid. Het gaat om een innovatieve en toekomstgerichte bouwmethode met een specifiek energieconcept. Dat maakt het een architectonisch voorbeeld dat de moeite waard is om van wat naderbij te bekijken.

Meer info

Woontoren Trinity in Oostende vormt nieuwe landmark aan Belgische kust

14 november 2024

De pas afgewerkte nieuwe woontoren ‘Trinity’ in Oostende loopt in de kijker. Dat niet enkel door zijn voor de Belgische kust uitzonderlijke hoogte (17 bouwlagen), maar zeker ook door zijn architectuur van de hand van Binst Architects.

Meer info

Een huis van stro, hout en leem

10 oktober 2024

Voor dit verhaal nemen we je mee naar het ‘Schwarzwald’, het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland. In dit dichtbeboste, bergachtige gebied in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en de Franse grens, ontwikkelde de Offenburgse architect Michael Welle een veelhoekig gebouw van hout, stro en leem, waarvan het ontwerp is gebaseerd op de typische kenmerken van een historisch huis in het Zwarte Woud. Speciaal eraan is hoe Welle de traditie op een moderne manier interpreteerde.

Meer info

“Thoughtful Tomorrow”: nieuw thema voor ARCHITECT@WORK

10 oktober 2024

Het event ARCHITECT@WORK kiest vanaf de eerstvolgende editie in thuisstad Kortrijk (donderdag 15 en vrijdag 16 mei 2025 in Kortrijk Xpo) voor het thema ‘Thoughtful Tomorrow’. ‘Thoughtful Tomorrow’ – of letterlijk vertaald: ‘Doordacht Morgen’ – illustreert hoe de focus moet liggen op het doordacht bouwen vandaag en morgen.

Meer info

Designstatement met herdachte, iconische schakelaars Niko Rocker en Niko Toggle

10 oktober 2024

Schakelaars saai? Dan raden we je dringend aan de twee nieuwste ontwerpen van Niko te bekijken om je mening te herzien. Met zijn Rocker en Toggle illustreert Niko, de Belgische specialist in schakelaars en stopcontacten, hoe het zijn ruim 100 jaar ervaring en expertise vertaalt in premium designvoorwerpen voor het interieur.

Meer info

NOA Outdoor Living krijgt nieuwe dimensie

10 oktober 2024

Designmerk Deer meldt de succesvolle integratie van zijn innovatieve architecturale grasdallen en tegels uit gewapend beton in het prestigieuze park van NOA Outdoor Living in het West-Vlaamse Kruisem. De kern van dit project wordt gevormd door de eigen organische grasdallen die de Plaza in NOA Outdoor Living transformeerden van een eenvoudig steentjesplein naar een indrukwekkend, harmonieus geheel. De combinatie van de Full Tile Organic en de Straight Organic grasdallen creëert een unieke esthetiek, waarbij zowel design als functionaliteit centraal staan.

Meer info

Borgerwijk in Sint-Katelijne-Waver als aanzet voor een nieuwe samenleving

10 oktober 2024

Eind september startten in Sint-Katelijne-Waver, een gemeente net ten noorden van Mechelen, de afbraakwerken van de voormalige zorginstelling Borgerstein. Hiermee werd een nieuwe fase ingeluid van het project Borgerwijk. Na eerdere ingrepen vormen deze afbraakwerken de échte start van een ambitieuze reconversie van een historische site naar een groene en duurzame woonwijk. Doordacht wonen, daar gaat het bij Borgerwijk om.

Meer info

Volledig comfort buitenshuis

5 september 2024

Bromic-verwarmingstechnologie garandeert totaal comfort buitenshuis met ophang of inbouw systemen, die inpassen in iedere architecturale context.

Meer info

Designservice op maat van modulyss bekoort designer Sylvain Willenz

5 september 2024

In een eerdere newsletter lieten we je al kennismaken met hoe modulyss de grenzen van het modulair design verlegt dankzij een designservice op maat voor gepersonaliseerde vloerbekleding. Deze keer bekijken we hoe het bedrijf dankzij een recente samenwerking met de Brusselse designer Sylvain Willenz een tijdloos en tegelijk boeiend tapijtontwerp toevoegt aan deze nieuwe tapijtdesignservice.

Meer info

Nieuwe Tonalità opzetwastafels hebben alles mee

5 september 2024

In onze newsletter lieten we je al eerder proeven van de Tonalità-collectie van Ceramica Catalano. Deze nieuwe collectie van het in het industriële district Civica Castellana, in het Italiaanse Lazio gevestigde bedrijf sluit immers perfect aan bij waar het sinds de oprichting in 1967 om draait: vakmanschap combineren met voortdurende technologische evolutie op het vlak van keramische badkamerproducten. 

Meer info

Lichtgewicht constructies met materialen op houtbasis

5 september 2024

Hout, een hernieuwbare grondstof, is een echte allrounder als het gaat om het maken van lichtgewicht en toch stabiele constructies. 

Meer info

Murphy: “Bouwen voor ergens, niet nergens”

5 september 2024

Een plek laden. Met gebouwen die uitdrukking geven aan de context waarin ze staan. Daar richt architect Don Murphy van VMX Architects zich momenteel op als het om het ontwerp van gebouwen en hun gevels gaat. Op ARCHITECT@WORK in Rotterdam, dat dit jaar Super Skin als thema heeft, geeft hij op donderdag 12 september 2024 om 16:30u een lezing. Architectenweb sprak hem al kort over zijn benadering.

Meer info

De energietransitie vertaald naar de praktijk: Solar Solutions zorgt voor antwoorden

5 september 2024

Als architect of voorschrijver word je er quasi dagelijks aan herinnerd dat de energietransitie aan een rotvaart voort dendert. Het is dus zaak om zoveel mogelijk bij te blijven. Een unieke kans om op één en dezelfde plaats een schat aan informatie op te doen, komt er op 2 en 3 oktober in Kortrijk Xpo. Dan immers vindt de tweede Belgische editie van Solar Solutions plaats, een beurs die de schijnwerpers zet op net die energietransitie. Solar Solutions legt daarbij de focus op vier pijlers: energieopslag, EV-laadinfrastructuur, duurzame verwarming en zonne-energie.

Meer info

Het gebouw als hulpbron, urban mining in Brussel

22 augustus 2024

Eén van de belangrijkste zaken die we de voorbije jaren geleerd hebben, is dat je verantwoord moet omgaan met de schaarse beschikbare primaire materialen. Het is in dit verhaal dat het concept van ‘urban mining’, waarbij het verlies van waardevolle grondstoffen maximaal wordt tegengegaan, moet ingebed worden. Een mooi voorbeeld van hoe er gewerkt kan worden bij ‘stedelijke mijnbouw’ vonden we in het Brusselse Multi-project van architectenbureau CONIX RDBM Architects uit Wilrijk.

Meer info

Het duurzaamheidspotentieel van een gevel

22 augustus 2024

De Elithis Arsenal Tower ligt niet ver van het station in de eco-wijk Arsenal in Dijon, in de Franse Bourgognestreek. De toren bevindt zich op de plek van het voormalige depot voor legermateriaal en de oude meelfabrieken van Dijon en wordt beschouwd als een positieve ontwikkeling op het vlak van energie.

Meer info

Bakker: ‘Niet tegen maar mét de natuur ontwerpen’

22 augustus 2024

Hoe ziet de gebouwde omgeving er straks in het Symbioceen uit? Ron Bakker, architect en partner van PLP Architecture, denkt daarover na en probeert daar met zijn bureau in onderzoeken en projecten eerste stappen naartoe te zetten. Op donderdag 12 september 2024 geeft hij een lezing op Architect@Work in Rotterdam. Architectenweb sprak hem al kort over wat hij zoal wil vertellen.

Meer info

Modulyss blijft grenzen van modulair design verleggen

13 juni 2024

Al sinds de oprichting begin 2010 verlegt modulyss, een ontwerper en producent van unieke tapijttegels voor de internationale commerciële markt, de grenzen van het modulair design. Via zijn nieuwste aanbod zet dit merk, als onderdeel van de Belysse Group nv, nog maar eens een gigantische stap voorwaarts via een designservice op maat voor gepersonaliseerde vloerbekleding. Zo garandeert het ontwerpers totale creatieve vrijheid.

Meer info

Designschakelaars van Niko grijpen terug naar de basis

13 juni 2024

Elke schakelaar moet voldoen aan de absolute basis waar die voor ontworpen is: aan en uit, op en af en van boven naar beneden. Voor zijn jongste generatie designs grijpt Niko, de Belgische pionier in schakelaars en stopcontacten, terug naar deze basis, al doet het dat wel in een bijzonder elegante en luxueuze uitvoering.

Meer info

Fascinerende gevels die stedelijke identiteiten vormgeven

13 juni 2024

Ontdek een overvloed aan transformatieve ontwerpideeën voor gevels via het gebruik van een reeks materialen. Denk daarbij onder meer aan zaken zoals baksteen, klei en hout, die mensen aan het denken zetten als ze een gebouw passeren of binnengaan en die het straatbeeld verlevendigen.

Meer info

Olympische architecte Anne Mie Depuydt is gefascineerd door de stedelijke omgeving

13 juni 2024

Wanneer straks de Olympische Spelen in Parijs van start gaan (vrijdag 26 juli– zondag 11 augustus), logeren de vele duizenden atleten in een atletendorp met een interessant Belgisch trekje. De Vlaamse architecte Anne Mie Depuydt, wier wieg in het West-Vlaamse Menen stond, speelde immers met haar vanuit Parijs opererende architectenplatform uapS (Urbanisme Architecture Projets) een belangrijke rol bij de realisatie van dit project.

Meer info

De Buitengewone Moestuin, terug naar Beautour

13 juni 2024

In de architectuurwereld is het altijd boeiend wanneer een bureau na vele jaren terugkeert naar een plek waar het al een project heeft gerealiseerd. En zeker wanneer deze terugkeer een installatie omvat die de oude aanvult. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Biodiversiteit-Ontdekkingscentrum in Beautour, waar Guinée*Potin, een architectuuragentschap uit Nantes, zonet De Buitengewone Moestuin heeft voltooid.

Meer info

Gevel van Silt Middelkerke trotseert Belgisch kustweer onder optimale omstandigheden

16 mei 2024

De kust vormt een van de meest veeleisende omgevingen voor gevels. De wind, het zout, het zand,… geselen dag na dag de gebouwen, waardoor extra aandacht voor de buitenschil allesbehalve een luxe is. Hoe je efficiënt én creatief omgaat met een dergelijke problematiek zien we bijzonder mooi geïllustreerd bij de pas in maart van dit jaar opgeleverde, gloednieuwe evenementengebouw van Middelkerke. Silt staat letterlijk ingepland op het strand en vormt een nieuwe blikvanger aan de Belgische kust dankzij zijn ovalen hoteltoren.

Meer info

Het Centre Teilhard de Chardin gaat terug naar de basis

16 mei 2024

Op het plateau van het Saclay, in de wijk Moulon in het Franse Gif-sur-Yvette, vormt het Centre Teilhard de Chardin een ontmoetingsplaats voor alle soorten kennis. Het imposante gebouw, met zijn donkere kleuren en strakke lijnen, draagt de stempel van het agentschap Duthilleul.

Meer info

Tim Fu over AI in architectuur

16 mei 2024

Kunstmatige intelligentie is aan een wereldwijde veroveringstocht bezig. Dit betekent dat quasi elke zichzelf respecterende sector niet anders kan dan bekijken op welke manier AI een hulpmiddel kan zijn bij het werk. Dat AI ook de architectuur flink wat diensten kan bewijzen, bewijst Tim Fu, architecturaal designer en ongeveer een jaar geleden oprichter van de gelijknamige Studio Tim Fu Ltd in Londen.

Meer info

KU Leuven proeft van uniek circulair gevelsteenconcept

16 mei 2024

Circulariteit staat helemaal bovenaan de lijsten met wensen en verlangens in de bouwwereld. Een mooi voorbeeld van hoe er maximaal circulair kan gewerkt worden, zien we op de campus Arenberg van de KU Leuven. Hier werd door RADAR architecten een uitbreidingsproject voor het departement Wiskunde afgerond volgens de circulaire principes. Eén van de meest opvallende rollen in deze nieuwbouw wordt gespeeld door de ClickBrick Pure van Wienerberger.

Meer info

Baanbrekend en toch tijdloos Italiaans badkamerdesign

16 mei 2024

De Tonalità Collection van Catalano zorgt voor een volledig nieuwe definitie van badkamerontwerp, met een creatieve, praktische en milieuverantwoorde aanpak. Dit assortiment, geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, biedt een breed kleurenpalet dat naadloos in elk interieur kan worden geïntegreerd. Daarnaast beschikt het ook over innovatieve antibacteriële emails en wordt er een beroep gedaan op Industry 4.0, een revolutionaire benadering van productie.

Meer info

Duurzaam ontharden, met aandacht voor esthetiek en modulariteit

16 mei 2024

NOA Outdoor Living in Kruisem ken je wellicht. Dit spectaculaire platform waar innovatieve bedrijven die actief zijn op het gebied van outdoor living hun business kunnen laten groeien, is een unieke plaats van afspraak voor wie alle aspecten van het buitenleven wil ontdekken. In dit landschapspark viel ons één van de premium partners op: Deer, dat uitpakt met zijn nieuwste productlijn ‘Organic’, waterdoorlatende grasdallen die gekenmerkt worden door unieke, organische vormen.

Meer info

Creativiteit en Innovatie komen samen in Custom Design

11 april 2024

Haal het beste uit de kwalitatieve tapijttegels van modulyss met de Custom carpet design service. Deze service maakt het voor ontwerpers en architecten nog makkelijker om de norm te doorbreken en creativiteit en functionaliteit samen te voegen, om zo ruimtes opnieuw vorm te geven. En dat met de kracht van veelzijdige composities, nauwkeurig printen, snelle doorlooptijden en een garantie van 15 jaar.

Meer info

Architectuur herdefiniëren om CO2-uitstoot te verminderen

11 april 2024

Hoe kunnen gezonde koolstofarme huizen en gemeenschappen eruitzien? Een mooie oefening in dit verband kregen we vorige zomer te zien met Living Places tijdens de World Capital of Architecture in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Living Places omvatte zeven prototypes die een aantal voorstellen lieten zien: vijf open paviljoenen en twee voltooide woningen.

Meer info

‘Gebäudetyp E’: plannen en bouwen volgens de wérkelijke noden

11 april 2024

De planning en constructie van gebouwen is onderworpen aan een steeds strakker wordend web van normen en richtlijnen. Maar wat als we gebouweigenaren, architecten en raadgevende ingenieurs zouden kunnen bevrijden van de verplichting om te voldoen aan een groot aantal technische regels en normen? Dit is het onderwerp van de ronde tafel die door de OAI wordt georganiseerd over het initiatief 'Gebäudetyp E' en die wordt gehouden op donderdag 25 april in Luxexpo The Box (12-14.30u), als onderdeel van de vijfde ARCHITECT@WORK Luxembourg.

Meer info

Ross Lovegrove: “Dit is misschien wel de meest opwindende fase in de geschiedenis van de mensheid”

11 april 2024

Milieu- en duurzaamheidskwesties beïnvloeden onvermijdelijk de wereld van de architectuur en het design. Processen, technologieën en vooral nieuwe benaderingen van design roepen allemaal vragen op in een steeds veranderende context. Een vraaggesprek met Ross Lovegrove, een leidende figuur op de hedendaagse scene, over wat hij verwacht van de toekomst.

Meer info

Een nieuwe kant van gevels laten zien

14 maart 2024

Een beschermend omhulsel en esthetisch visitekaartje tegelijk: de nieuwe schoonheid van gevels ligt de komende jaren vooral in duurzaamheid, een belangrijke architectonische bijdrage aan toekomstige klimaatontwikkelingen. Onze nieuwe serie artikelen van 2024 presenteert het potentieel van gevels met een visionair karakter.

Meer info

Conferentie 10x6 New European Bauhaus

14 maart 2024

Zoals je mogelijk al weet, lanceerde de Europese Commissie het ‘New European Bauhaus’-initiatief, waaraan Luxemburg deelneemt. Het doel van dit initiatief is om esthetische, duurzame en inclusieve plaatsen, producten en levensstijlen te creëren. Je krijgt een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over hoe een en ander in elkaar steekt, tijdens het 10x6 New European Bauhaus event op woensdag 24 april (17 – 22.30u) in Luxexpo. Deze avond vindt plaats in samenwerking met ARCHITECT@WORK Luxemburg (24 en 25 april, eveneens in Luxexpo The Box).

Meer info

Helix valoriseert oud én creëert nieuw erfgoed

14 maart 2024

Mocht er in Luxemburg een verkiezing gehouden worden voor de snelste en meest spectaculaire groei van een architectenbureau, zou Metaform onze shortlist wellicht helemaal bovenaan prijken. Dit bureau is gevestigd in het hart van Luxemburg-stad en kende een opmerkelijke opkomst, die startte met een overwinning in een uitzonderlijke wedstrijd in 2016. Tegen alle verwachtingen in werd Metaform opdracht gegeven met het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van Post Luxembourg, tegenover het hoofdstation van de Luxemburgse hoofdstad.

 

Meer info

“Als een gierzwaluw de stad in vliegt, dan ziet hij een bergachtig landschap.”

12 oktober 2023

Landschapsarchitect Maike van Stiphout van DS Landschapsarchitecten gaf op Architect@Work Amsterdam een lezing over natuurinclusief ontwerpen. Architectenweb sprak Van Stiphout alvast kort over hoe stedelijke verdichting samen kan gaan met het vergroten van de natuurwaarde van het stedelijk landschap. Een verwilderde natuur hoort daarbij en in het ontwerp van de openbare ruimte moet daar volgens haar veel meer rekening mee gehouden worden.

Meer info

Mario Botta - De visie van een grootmeester

12 oktober 2023

Bezoekers aan de jongste editie van Architect@Work Kortrijk maakten kennis met een hommage aan een van de grote architecten van de voorbije decennia: Mario Botta, een Zwitserse architect, geboren in 1943 in het Italiaanstalige kanton Ticino. Samen met Aurelio Galfetti, Luigi Snozzi en Livio Vacchini maakt hij deel uit van de 'Tessiner School' en drukte hij als veelzijdige professional zijn stempel op het architecturale landschap.

Meer info

Eerste editie van Solar Solutions – Green Heating Solutions in Kortrijk Xpo

12 oktober 2023

Het is een maand van eerstelingen in Kortrijk Xpo. Na Design Nation volgt amper een week later, op woensdag 25 en donderdag 26 oktober, de Belgische pilooteditie van Solar Solutions / Green Heating Solutions, een gecombineerde vakbeurs voor duurzame ontwikkelingen op de markt. Hier ontdekken niet enkel installateurs, groothandelaren en andere professionals de nieuwste producten op het gebied van zonne-energie, duurzaam verwarmen, energieopslag en EV-laadinfrastructuur, ook voor de architect is dit een plaats van afspraak!

Meer info

Magnetische gevelbekleding linkt creatieve vrijheid aan installatiegemak

12 oktober 2023

Ook de gevelbekledingstechniek staat niet stil. Een interessante ontwikkeling is dat er nu een systeem op de markt is dat via magnetische bevestiging over tal van voordelen beschikt. Er wordt niet enkel een vernieuwende en circulaire vormgeving van gevels mogelijk, maar bovendien bespaart de installateur bij de installatie heel wat tijd en worden eventueel later voorkomende problemen vermeden.

Meer info

Russell Potter, of wat het betekent een architect te zijn

14 september 2023

Architecten Russell Potter en Laura Sanjuan richtten in 2012 samen SODA Studio op. Hun visie is om hiërarchie in het ontwerpproces te elimineren. "We wilden een platform waar alle stemmen in de studio werden gevalideerd", zegt Potter,  “een ander ding was dat we gewoon wilden werken met mensen die we leuk vinden. Het is belangrijk voor ons om klanten te hebben waar we het mee kunnen vinden."

Meer info

Tijdloos, intuïtief en stil kraanwerk in roestvrij staal blinkt uit door veelzijdigheid

14 september 2023

Hoe kun je beter je geloof in een nieuw ontwerp illustreren dan het te installeren in je eigen huis of studio? Dat is precies wat het Milanese ontwerpersduo van Formafantasma deed, door het toepassen van de door henzelf voor het eveneens Italiaanse Quadro Design ontworpen FFQT-kranen in de eigen badkamer. Andrea Trimarchi en Simone Farresin oordeelden dat dit kraanwerk in roestvrij staal AISI316L perfect aansloot bij hun huis/atelier, een ruimte die gekenmerkt wordt door een strenge geometrie.

Meer info

Klimaatplafonds op basis van leem creëren gezond binnenklimaat in verzorgingstehuis

14 september 2023

In de woning- en projectbouw speelt het binnenklimaat een belangrijke rol. Wat velen niet weten, is dat klimaatplafonds op basis van leem op een heel bijzondere manier kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat en dat ze dat tegelijkertijd doen op een energiezuinige manier. Een voorbeeld daarvan vonden we in Geel, waar op de terreinen van de psychiatrische instelling OPZ een PVT (psychiatrisch verzorgingstehuis) opgetrokken werd, in een ontwerp van OSAR architecten.

Meer info

Kortrijk Xpo wordt dé nieuwe B2B hotspot voor design in België

14 september 2023

Designprofessionals kijken er al enige maanden naar uit, maar eindelijk is het wachten zogoed als voorbij. Op 19 en 20 oktober kunnen ze immers terecht in Kortrijk Xpo om er de nieuwste trends en innovaties te ontdekken tijdens Design Nation. Design Nation is een gloednieuwe vakbeurs met een premium aanbod designmeubelen, verlichting, interieurtextiel en decoratieobjecten.

Meer info

Op de natuur geïnspireerde, duurzame vloeren die een nieuwe invulling geven aan ruimtelijk design

14 september 2023

Artcore van modulyss® haalt zijn inspiratie uit het wild en transformeert wat zachte vloeren kunnen doen om een ruimte opnieuw vorm te geven. Een sterk duurzaamheidsverhaal fungeert hierbij als basis voor het ontwerp.

Meer info

GXN: "Naast hout blijven we beton nodig hebben, maar wel ander beton"

14 september 2023

Op donderdag 28 september 2023 geven architecten Aleksander Kongshaug (GXN) en Christian Veddeler (3XN) op Architect@Work Amsterdam een lezing over de volgende stappen in circulair en biobased bouwen. Architectenweb sprak Kongshaug alvast kort over waar hij zich bij GXN momenteel op richt.

Meer info

Zero Waste Bistro, een quasi perfect duurzaamheidsproject

8 juni 2023

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn tegenwoordig erg belangrijk in de architectuur. Architecten wacht de moeilijke taak materialen te vinden die zowel mooi zijn als aan hoge duurzaamheidsnormen voldoen. Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve oplossingen beschikbaar die kunnen bijdragen aan een groenere toekomst. Dit zien we onder meer in het bekroonde project Zero Waste Bistro.

Meer info

Nieuwe opleiding ‘Built Environment’ (Howest) geeft leefomgeving van morgen vorm

8 juni 2023

Stellen dat de wereld aan een steeds hoger tempo verandert, is een open deur intrappen. Ons leven wordt dag na dag complexer en dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de bouwwereld. Dit betekent onder meer dat er nagedacht moet worden over het uitbreiden van de standaard waaier aan opleidingen die aangeboden worden.

Meer info

Gevelbekleding met magnetische bevestiging

8 juni 2023

De bevestiging van gevelbekleding maakte het voorbije anderhalve decennium een ware revolutie door. Het belangrijkste daarbij was dat we gingen van een normaal gespijkerde en/of verlijmde bevestiging naar een onzichtbare bevestiging met allerhande clipssystemen. Nu is er evenwel een nog handiger alternatief op de markt: gevelbekleding met magnetische bevestiging. Het zorgt ervoor dat je als architect geniet van ongekende ontwerpvrijheid en dat er creativiteit zonder grenzen ontstaat.

Meer info

Architectuur voor adaptief hergebruik

8 juni 2023

Het onderwerp afval staat momenteel op veel agenda's en hergebruik neemt vele soorten vormen aan. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hergebruikt:  schoenen gemaakt van afgedankte visnetten, sinaasappelschillen die worden omgevormd tot hoesjes voor mobiele telefoons,… Dit wordt vooral ingegeven door duurzaamheidsaspiraties, waarbij je het gebruik van afvalmaterialen ook in de bouwwereld aantreft, en dat al veel langer dan vandaag.

Meer info

Architectuur kleur en emotie bezorgen met designiconen

8 juni 2023

De inrichting van bedrijven die te maken hebben met gezondheid, kinderdagverblijven, kleuterscholen,… staat of valt met voornamelijk één iets: het gebruik van aantrekkelijke kleuren. Slaag je erin aantrekkelijke en emotioneel aansprekende kleurconcepten in te werken bij dergelijke projecten, dan bezorg je de architectuur datgene wat ze zo nodig heeft: kleur én emotie.

Meer info

Wat het betekent om architect te zijn

8 juni 2023

Architecten zijn “allrounders”: creativiteit, uitgebreide kennis en het vermogen om te “multitasken “behoren tot hun professionele gereedschapskist. Maar wat inspireert hen? Wat drijft hen? En hoe realiseren ze hun visies? In deze nieuwe serie nieuwsbriefartikelen portretteren we hedendaagse creatieve geesten en praten we over passies en uitdagingen.

Meer info

Wanneer zachte vloerbekleding ‘the extra mile’ gaat

4 mei 2023

In het interieur is de rode draad dezer dagen behoorlijk duidelijk: alles wat we doen draait om duurzaamheid en natuurlijkheid. We halen groen naar binnen, gebruiken in de reële wereld voorkomende texturen en materialen die kunnen gerecycleerd of zelfs gerecupereerd worden, de patronen zijn geïnspireerd op wat je vindt in de buitenwereld, enzovoort. Uiteraard ontsnapt ook de wereld van de vloerbekleding hier niet aan, maar sommigen zetten nog nét dat stapje extra.

Meer info

De natuur als bron van inspiratie

4 mei 2023

Ontwerpers wordt vaak gevraagd naar hun inspiratiebronnen. Bestaan die uit reizen, uit beurzen, uit uitwisselingen met anderen? Dat is heel dikwijls waar, maar soms volgt een lumineuze inval gewoon tijdens een wandeling doorheen het bos, op het platteland of in de bergen. Het komt er in de eerste plaats op aan goed om je heen te kijken.

Meer info

Topdesign spoort naadloos met intuïtieve, slimme woontechnologie

4 mei 2023

Een mooie uitstraling van een woning zit hem in zeer hoge mate in de maximaal verfijnde uitwerking van de details. Een dergelijk niet onbelangrijk detail is de deurtelefoon. Vaker wel dan niet is zo’n deurtelefoon een bron van ergernis omdat het tekortschiet op het vlak van ontwerp. Om het dan nog niet eens te hebben over de manier van functioneren.

Meer info

Design meets Digital: hoe computational design helpt bij het ontwerpen

4 mei 2023

Het seminarprogramma van ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 mei in Kortrijk Xpo, telt niets dan inspirerende onderwerpen, dat merkte u al in eerdere newsletters. Net voor de beurs halen we er nog eentje uit die bijzonder veelbelovend klinkt. Tijdens de eerste beursdag is er het door AiNB aangestuurde seminar ‘Design meets Digital. Past, future and beyond’, waarin Marc Martinez Marti het heeft over computational design.

Meer info

Weersonafhankelijk circulair bouwen zonder mortel en zonder werfafval

4 mei 2023

De milieuproblematiek is ook in de bouwwereld een absolute topprioriteit en dat wordt weerspiegeld in de gebruikte materialen. De ordewoorden kennen we inmiddels allemaal: we streven vooral naar natuurlijkheid, duurzaamheid en een zo totaal mogelijke circulariteit. Een mooie vertaling van hoe dit streven in de praktijk kan worden gebracht, zien we bij een pas opgeleverde nieuwe vestiging van de Colruyt Group in Zoersel.

Meer info

Er beweegt nogal wat op architecturaal vlak in Kortrijk

4 mei 2023

Op bouwvlak beweegt er de jongste jaren heel wat in Kortrijk. Is er een betere periode dan net voor de tweejaarlijkse afspraak met de thuiseditie van ARCHITECT@WORK in Kortrijk Xpo om even rond te dwalen in de stad?

Meer info

Een als knusse cocons vermomd kinderdagverblijf

13 april 2023

Een heel speciaal kinderdagverblijf tref je aan in Fleury-sur-Orne. Fleury-sur-Orne is een gemeente in het Franse departement Calvados in Normandië, die deel uitmaakt van het arrondissement Caen. Deze gemeente op de rechteroever van de rivier de Orne kreeg er dankzij het werk van het in Straatsburg gevestigde architectenbureau Paul Le Quernec Architectes een ‘must see’ departementeel complex bij.

Meer info

Alles weten over Natuurinclusief bouwen?

13 april 2023

Schrijf in voor infosessie NAV tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk

Tijdens ARCHITECT@WORK in Kortrijk worden zoals bij elke editie diverse actuele thema’s behandeld door gerenommeerde sprekers. Een heel interessant seminar vindt plaats op woensdag 12 mei, om 11 uur, op initiatief van het NAV. Onder de titel ‘Natuurinclusief bouwen’ bekijken twee sprekers hoe je als architect de natuur optimaal integreert in je werk.

Meer info

NOA: inspiratie opdoen in uniek belevingspark voor het buitenleven

13 april 2023

Als tuinarchitect, (interieur)architect, bouwpromotor of professional ben je steeds op zoek naar de nodige inspiratie. Hoe je dat doet voor het ‘buitenleven’ is sinds kort poepsimpel. Dan trek je gewoon richting Kruisem, waar NOA outdoor living op meer dan 30.000 m² meer dan 30 high-end merken samenbrengt in 12 tuinen.

Meer info

Kindercampus Theodoor in Jette prikkelt de zintuigen op tal van manieren

13 april 2023

De bij het nieuwe schooljaar in gebruik genomen Kindercampus Theodoor in Jette heeft diverse interessante invalshoeken. Cuypers & Q architecten ontwierp een geheel van een basisschool, kinderdagverblijf, scoutslokalen en kantoren voor Huis van het Kind en CAW op de site van bouwheer Vrije Universiteit Brussel. Deze beschikt over een aantal unieke troeven die het verdienen van naderbij bekeken te worden.

Meer info

Hoe artistieke research steden kan transformeren

9 maart 2023

Hoe kunnen we de steden waarin we wonen en werken een mooiere toekomst bezorgen? Een van de methodes om dat te doen, is door de blik te richten op de kunstwereld. Daarin vinden we een aantal onderzoeksprojecten terug, die via een samenwerking met deskundigen alternatieven formuleren voor de steden van morgen.

Meer info

Orde van Architecten Vlaamse Raad viert 60-jarig bestaan met debatreeks

9 maart 2023

Wanneer je een respectabele leeftijd bereikt, horen daar feestelijkheden bij. Dit jaar viert de Orde van Architecten Vlaamse Raad zijn 60ste verjaardag en dat zette de Orde ertoe aan om zijn zegen te geven aan een vijfdelige publieke debatreeks, waarbij telkens in een andere Vlaamse provincie een gevoelig thema wordt besproken. Een panel met ervaringsdeskundigen gaat de discussie aan, met als rode draad het bekijken hoe de Orde én het beroep gemoderniseerd kunnen worden.

Meer info

Circulair bouwen wordt steeds meer de norm, niet de uitzondering

9 maart 2023

In vorige newsletters zetten we al eerder de spotlichten op het circulair denken en het gebruik van lokaal geproduceerde, bio-based materialen. Een mooi voorbeeld van hoe deze hedendaagse manier van aanpak vertaald kan worden in de praktijk vonden we in het Brusselse. Daar gebruikt BC materials, een spin-out van architectenkantoor BC architects, uitgegraven aarde van bouwwerven om er bouwmaterialen tot zelfs designobjecten van te maken.

Meer info

De psychologische voordelen van goed design

9 februari 2023

Architectuur heeft dikwijls invloed waar je het niet meteen verwacht. Daar weet architect Tye Farrow, die een vooraanstaande expert is in het samenbrengen van neurowetenschap en de gebouwde omgeving, alles van. Hij neemt ons mee naar diens project op een Montessorischool in Toronto en demonstreert hoe overtuigend onze omgeving ons positief kan vormen, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Meer info

Deense architecten ontwerpen het hoogste houten gebouw

9 februari 2023

De Deense ontwerpstudio Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) ontwierp 's werelds hoogste woongebouw met een dragende structuur in hout. De 100 meter hoge toren, Rocket&Tigerli, zal boven de heuvels uitsteken in de Zwitserse stad Winterthur, dicht bij Zürich.

Meer info

Gentse Kazerne omgetoverd tot nieuwe stadspool

9 februari 2023

Historische plaatsen in steden een nieuwe bestemming geven is actueel. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in Gent, waar de functie van de gekende Leopoldskazerne volledig omgebogen werd. In 2019 werden de werken gestart voor deze nieuwe plaats voor wonen, leven en beleven. Vanaf maart wordt het ene na het andere volume ingenomen door heel diverse gebruikers.

Meer info

Madame Brasserie, een speciale ervaring in de Eiffeltoren

8 december 2022

Op zoek naar een speciale ervaring en een gloednieuwe hotspot? Stap dan, de volgende keer dat je in Parijs bent, binnen in ‘Madame Brasserie’. Deze eetgelegenheid is er niet zomaar eentje, maar bevindt zich in de emblematische Eiffeltoren. De plek werd grondig onder handen genomen door de mensen van Encore Heureux en RF Studio, in nauwe samenwerking met sterrenchef Thierry Marx.

Meer info

“Aarde zijt gij en tot aarde zult gij wederkeren” Bakstenen woning in Tienen neemt circulariteit bijzonder ernstig

8 december 2022

Maximaal zorg dragen voor de planeet waarop we wonen, daar draait zo goed als alles wat we tegenwoordig doen om. Het spreekt vanzelf dat de bouwwereld hier een bijzonder belangrijke rol in speelt. Voor een uitstekend voorbeeld van hoe het maximaal duurzaam kan, nemen we je mee naar Tienen, naar de eigen circulaire woning van architectenkoppel Peter van Impe en Evelien Broeckx van architectenkantoor AST77. Hier gebruikt men enkel aarde als structureel basismateriaal en zorgt een open plan voor een flexibele en aanpasbare thuis voor de gebruikers.

Meer info

Gebruik sanitaire ruimtes schoon, duurzaam en gezond

8 december 2022

Heb je het over innovatieve producten voor sanitaire ruimtes, dan zal zeker de naam vallen van het in het Nederlandse Duiven gevestigde Isiflo BV. Samen met haar partners werkt dit bedrijf, dat sinds begin 2021 deel uitmaakt van de Isiflo Group (met hoofdvestiging in Noorwegen), nauw samen om sanitaire ruimtes zo schoon, duurzaam en gezond mogelijk te gebruiken. 

Meer info

Mechelen opent extreem duurzaam parkeergebouw

8 december 2022

Ook de stad Mechelen engageert zich nadrukkelijk voor een duurzame toekomst. Dat werd in de verf gezet eind november met de opening van de gloednieuwe Parking Keerdok. Keerdok werd opgetrokken in opdracht van de stad, naar een ontwerp van POLO Architects en Archipelago, en ambieert veel meer te zijn dan louter een nieuwe landmark voor de stad. Het geheel vormt integendeel de aanzet naar een multifunctioneel project dat de toon zet inzake duurzame, stedelijke mobiliteit van de toekomst. 

Meer info

De ingenieuze metamorfose van Hotel Wallace

10 november 2022

Parijs kent diverse iconische hotels. Eentje daarvan is het oude Hotel Wallace in het 15de arrondissement, dat de voorbije jaren beetje bij beetje meer van zijn vroegere glans en glorie verloor. Dit tot voor kort één verdieping hoge etablissement, dat ingeklemd zat tussen twee gebouwen, eist sinds kort weer alle aandacht voor zich op, na een tactvolle transformatie door het bureau Silvio d'Ascia Architecture.

Meer info

Wachten AR en VR een grote toekomst op de werf?

10 november 2022

Augmented en Virtual Reality zijn dezer dagen overal. Om na te gaan wat de toekomst kan zijn van AR en VR op de werf startte het WTCB een drietal jaar geleden haar ‘Industrie 4.0-proeftuin ‘ConstructionSite Vision’. Daarbij testte het, in samenwerking met Howest en Sirris en met steun van VLAIO, wat de mogelijkheden van AR en VR zijn voor gebruik in de nabije toekomst.

Meer info

Breekt 'Community Land Trust’-denken ook in België door?

10 november 2022

Nadat we het eerder over co-housing hadden gaan we nu nog een stap verder. We stellen je een interessante nieuwe manier van denken voor over betaalbaar wonen, waarbij het grond- en woningbezit van elkaar worden gescheiden. Dit wordt ‘Community Land Trust’ genoemd, waarbij bewoners enkel het huis kopen, niet de grond waarop de woning staat. Wat dit in de praktijk kan zijn, illustreren we met het allereerste CLT-project dat momenteel in uitvoering is en waarvoor de eerste feestelijke spadesteek gegeven werd op 8 oktober in Gent.

Meer info

Het belang van duurzame architectuur en design

13 oktober 2022

Nu de klimaatcrisis elke bedrijfstak en elk bedrijf ter wereld in zijn greep heeft, is het onderwerp duurzaamheid belangrijker dan ooit. In de wereld van de architectuur en het design moet bij het ontwerp van een gebouw rekening gehouden worden met tal van milieukwesties en moet men zich diverse vragen stellen. Welke materialen gaan vele jaren mee en worden geproduceerd met een kleine ecologische voetafdruk? Hoe ontwerp je duurzaam en creëer je tezelfdertijd zaken die tientallen jaren relevant blijven? En in hoeverre speelt het dilemma van kwaliteit versus gebruikte grondstoffen een rol?

Meer info

Collectieve huisvesting - De aantrekkelijke duurzaamheid van Trojka in Averbode

13 oktober 2022

Waar we het in onze newsletters nog niet over hadden is collectieve huisvesting. Dus een huisvesting waarbij een gebouw of een groep gebouwen bestaat uit individuele woningen, waarbij elke eenheid wordt bewoond door een gezin, onafhankelijk van de rest. Hoe zorg je ervoor dat een dergelijk iets aantrekkelijker wordt dan pakweg een Sovjet-kazerne van tijdens de Koude Oorlog? Een voorbeeld van hoe het helemaal anders kan, vonden we in Averbode, met het pas opgeleverde project Trojka van het jonge architectenkoppel Elien en Artyom Architenko, dat vanuit Brussel opereert.

Meer info

1300 m² zonnepaneel-oppervlakte in een 100% autonome mediagevel

13 oktober 2022

In het Zwitserse Bazel opende in april van dit jaar een heel bijzonder paviljoen de deuren. Centraal op de plaatselijke Novartis-campus trekt een modern vormgegeven gebouw alle aandacht naar zich toe. Dit paviljoen, dat dienst doet als een tentoonstellings-, ontmoetings- en evenementencentrum, is gewijd aan het leren en delen van wetenschap, innovatie en vooruitgang in de gezondheidszorg.

Meer info

Ghyoot: “Hergebruik maakt ontwerpen ook gelaagder"

13 oktober 2022

Op donderdag 15 september 2022 gaf Michaël Ghyoot van Rotor een lezing op ARCHITECT@WORK in Rotterdam Ahoy. In zijn lezing liet hij zien hoe Rotor DC bouwmaterialen oogst uit sloopprojecten en hoe deze materialen bijvoorbeeld in de ontwerpen van Rotor weer een nieuw leven krijgen. Architectenweb sprak hem er alvast kort over.

Meer info

Carme Pinós - Architectuur als een plaats van kruispunten en ontmoetingen

8 september 2022

Het werk van architecte Carme Pinós, die kan terugblikken op een lange en succesvolle carrière, weerspiegelt een diepgaande reflectie tussen het architectonische object en zijn omgeving.

Meer info

Automatiseer ruimtebesparende parkeeroplossingen

8 september 2022

Wie al eerder bouwprojecten plande en uitvoerde in stedelijke agglomeraties weet dat er dikwijls gewerkt moet worden met een zeer beperkte ruimte. Architecten worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag hoe zij voldoende parkeerplaatsen kunnen creëren in een beperkt bewoond gebied. Hierbij kan het gebruik van autoliften en automatische parkeersystemen helpen het aantal woon- en parkeerplaatsen in een gebouw te vergroten en tegelijk meer architectonische ontwerpvrijheid creëren.

Meer info

Een interplanetaire architect: Xavier De Kestelier “Het echte antwoord is design, niet technologie”

8 september 2022

Voor ik hem sprak, moet ik tot mijn scha en schande bekennen dat ik nog nooit van Xavier De Kestelier had gehoord. Bij een zoektocht naar een architect die maximaal toekomstgericht en duurzaam werkt, kwam de inspiratie er door het nieuwe initiatief LifeCycles. Dat vindt plaats van 28 tot en met 30 september op de Vynckier-site, een industriële zone die zo’n beetje het schakelpunt vormt tussen de stad Gent en de haven. 

Meer info

Software maakt de overstap naar BIM eenvoudiger

8 september 2022

De architect die met potlood en papier aan de slag gaat om een ontwerp te tekenen? Dezer dagen zul je nog maar weinig mensen op deze manier zien werken. De designsoftware die momenteel op de markt beschikbaar is, zorgt er immers voor dat het ontwerp van bouwwerken veel makkelijker, sneller en efficiënter gebeurt. De vraag is: hoe kies je uit het grote aanbod de juiste software? En hoe helpt die je ook nog eens de overstap naar BIM te maken?

Meer info

LOLA: “Laten we stukjes wildernis in onze steden creëren”

8 september 2022

Op woensdag 14 september 2022 geeft landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster van LOLA Landscape Architects om 14:30u een lezing op ARCHITECT@WORK in Rotterdam Ahoy. In zijn lezing laat hij zien wat het betekent als we de natuur een volwaardige plek geven bij de ontwikkeling van onze steden. Architectenweb sprak hem er alvast kort over.

Meer info

Organisch vloerconcept voor nieuw hoofdkantoor Daiichi Sankyo in Londen

16 juni 2022

Modulaire vloeroplossingen kunnen een praktische oplossing bieden voor voorschrijvers, maar vandaag de dag spelen tapijttegels een grote rol in de esthetische afwerking van een interieur. Dat was het geval bij het Daiichi Sankyo-project in Londen. Het Japanse farmaceutische bedrijf verhuisde zijn Britse hoofdkantoor naar een nieuw gebouw. 

Meer info

Wanneer architectuur landschap wordt…

16 juni 2022

Bosco Verticale gaf de aanzet tot een nieuw soort revolutie op het gebied van ecologisch bouwen, die veel verder gaat dan groendaken. Nu overstijgen architecten de scheidslijn tussen architectuur en landschap op de meest gedurfde en prachtige manieren.

Meer info

Innovatief waterafvoersysteem doet buitenruimtes opleven

16 juni 2022

Een prangend probleem is de afvoer van water van onder meer wegen of pleinen. In Mortsel vonden we een voorbeeld van hoe een gloednieuwe en innovatieve technologie dit probleem mee verhelpt. In de Fortstraat plaatste algemene aannemer Willemen Infra 16 speciale afwateringselementen, waarbij de afvoerplaat meegeleverd werd. Deze plaat leidt het water naar een wadi.

Meer info

Duurzaam gecertificeerd hout bevordert circulariteit

16 juni 2022

Tegenwoordig staan of vallen bouwwerken dankzij hun graad van duurzaamheid. Daarvoor is hout een essentieel materiaal. Maar waar het vandaan komt is nog van veel meer belang: gecertificeerd duurzaam hout, zoals PEFC-gecertificeerd hout, is de eerste stap naar een duurzame en circulaire bouw. Een mooi voorbeeld hiervan vonden we in Delft. Daar werd via het project Bouwdeel (D)montabel onlangs een volledig circulair gebouw opgeleverd.

Meer info

Architectuur als instrument ter verbetering van het leven

16 juni 2022

Vrolijke rondingen die een centrale boodschap overbrengen: Het is geweldig dat mensen allemaal verschillend zijn.

Meer info

Verlichting en onzichtbare bewegingssensor in één brengt rust in huis

16 juni 2022

Bewegingssensoren zijn niets nieuws. Helemaal anders wordt het als je de bewegingssensor in één en dezelfde adem benoemt als een armatuur, met als naam light + motion. Dankzij prado’s combinatie met zo’n onzichtbare sensor zijn er voortaan armaturen die automatisch oplichten als er iemand een ruimte binnenkomt en die uitgaan als er niet langer iemand aanwezig is.

Meer info

Ontwerp voor Brusselse conservatorium is klaar

16 juni 2022

Zopas kondigden gedelegeerd bouwheer Beliris en de NV Conservatorium, samen met ontwerpteam Origin-A2RC-FVWWarchitecten, aan dat het ontwerp voor de restauratie en uitbreiding van het Brusselse conservatorium klaar is. Het indienen van de bouwaanvraag is voorzien voor het einde van dit jaar. De kosten van het project worden geschat op 75 miljoen euro en worden gedragen door Beliris, de Regie der Gebouwen en de Vlaamse en Franse gemeenschap.

Meer info

Humanitaire architectuur, de eeuwige vernieuwing

12 mei 2022

Humanitaire architectuur probeert te zorgen voor een verbeterde situatie bij een humanitair probleem dat voortkomt uit natuurrampen, armoede, conflicten of ziekte. De laatste jaren zien we een groeiende interesse voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde ontwerpen. Humanitaire architectuur probeert op zijn beurt duurzaamheid naar voren te brengen en een verschil te maken.

Meer info

De toekomst van de werkplaats

12 mei 2022

Werkomgevingen veranderden de voorbije jaren aan een ongezien tempo, maar kwamen door de pandemie in een ware stroomversnelling terecht. Een man die al vele jaren bezig intensief bezig is met het uittekenen van de werkplaats van de toekomst is Mauro Brigham, sinds oktober 2020 voorzitter van het AiNB, de Associatie van Interieurarchitecten in België, en medeoprichter van het creatieve agentschap ncbham.

Meer info

Organisch vloerconcept voor nieuw hoofdkantoor Daiichi Sankyo in Londen

12 mei 2022

Modulaire vloeroplossingen kunnen een praktische oplossing bieden voor voorschrijvers, maar vandaag de dag spelen tapijttegels een grote rol in de esthetische afwerking van een interieur. Dat was het geval bij het Daiichi Sankyo-project in Londen. Het Japanse farmaceutische bedrijf verhuisde zijn Britse hoofdkantoor naar een nieuw gebouw. 

Meer info

Els Claessens en Tania Vandenbussche (ectv architecten)

12 mei 2022

Deze newsletter markeert het begin van een nieuwe reeks. In 2022 richten we de spotlichten enkel op vrouwelijke architecten en brengen we in elke nieuwe newsletter een verhaal over één of meerdere opmerkelijke architectes in de Benelux.

Meer info

De natuur als muze - Duncan Lewis

7 april 2022

Praat je over de natuur als muze, dan kom je mogelijk uit bij Duncan Lewis. De geboren Brit, die er na een verblijf in Japan en Duitsland voor koos om zich in het Franse Bordeaux te vestigen, praat met ons over zijn carrière. Voor hij dat doet, wil hij het eerst over de invloed van de natuur op de mens in het algemeen en hem in het bijzonder hebben.

Meer info

Ideale harmonie van kwaliteit, techniek en design

7 april 2022

Moderne architectuur heeft behoefte aan daarop afgestelde producten die het geheel zowel technisch als esthetisch optimaal laten functioneren. Bij diverse soorten bewoning is het dikwijls nodig om te zorgen voor bescherming tegen sterk zonlicht of om de nodige privacy te garanderen. Om dit te garanderen heb je een casetteluifel nodig die hier optimaal op inspeelt.

 
Meer info

Roze blijft volharden

7 april 2022

Vijf jaar geleden leek roze een welkome maar voorbijgaande rage. Vandaag zijn roze tinten overal aanwezig, zelfs aan de buitenkant van gebouwen. Hoe komt het dat zo'n vredige tint zoveel kracht kreeg als een uitdrukking van de tijd?

Meer info

Sporen nalaten in een mannenwereld

7 april 2022

Vrouwelijke architecten zijn in opmars. Hoewel zij nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende functies kun je niet langer over het hoofd zien dat anno 2022 al meer dan de helft van de studenten vrouwen zijn. Zij veroveren ruimtes, gebouwen en hele steden voor zichzelf.

Meer info

Steden voor de bewoner

10 maart 2022

Er zijn diverse redenen waarom steeds meer mensen, vooral jonge gezinnen, de steden verlaten om zich te vestigen op het omliggende platteland: omdat ze meer rust en lokale vrijetijdsbesteding willen, omdat ze de stijgende vastgoed- en huurprijzen in de stadscentra niet langer kunnen betalen of simpelweg omdat de huidige steden niet passen bij hun levensstijl.

Meer info

Hybride profielen voor architecturale eco-technologie

10 maart 2022

Nu natuurlijke grondstoffen steeds schaarser worden en het ecologisch besef toeneemt, groeit de aandacht voor alternatieve producten. Vertalen we dit naar, bijvoorbeeld, de gevelbekleding, dan merken we hoe er meer en meer gegrepen wordt naar alternatieven voor het klassieke hout, alternatieven die soms meer troeven hebben dat het oorspronkelijke product. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de hybride profielen, waarvan we een zeer innovatieve versie bekijken, die toegepast werd bij het project Domaine de Warfaaz in Spa.

Meer info

Geïnspireerd door de moderne Japanse architectuur

10 maart 2022

Sommige woningen worden op heel bijzondere plaatsen gebouwd. Op het water, bijvoorbeeld, zoals in deze reportage over de eigen woning van een architectenkoppel. Ga je ervanuit dat we je  meenemen naar Nederland, een land dat automatisch aan water gekoppeld wordt, dan moeten we je teleurstellen. Het gaat integendeel richting de Deense hoofdstad Kopenhagen waar er aan water ook al geen gebrek is…

Meer info

Lichtontwerper Koen Van Guijze stelt overzicht van werk tentoon in Antwerpen

10 maart 2022

“Mijn werk mag niet enkel in het hier en nu kunnen bestaan”

Op zoek naar een interessante uitstap een van de komende dagen? Dan hebben wij een tip voor je: op 18, 19 en 20 maart en op 24, 25, 26 en 27 maart stelt lichtontwerper Koen Van Guijze voor het eerst een overzicht van zijn werk tentoon in de Marnixzaal van het Botanic Sanctuary hotel in Antwerpen. 

Meer info

Levendige kleuren: is het grijze tijdperk voorbij?

10 februari 2022

“Kleur voegt niet alleen een aangename kwaliteit toe aan design - ze versterkt het,” zo zei Pierre Bonnard, een schilder uit de vroege 20ste eeuw; een bewering die vandaag meer dan ooit waar is.

Meer info

Fascinatie voor façade

10 februari 2022

Denkbeelden worden pas werkelijkheid wanneer gedachten vertaald worden in concrete ideeën. Vanuit deze overtuiging ontwierp architect en industrieel ontwerper Kai Stania zijn persoonlijke huis, dat in een totaal eigen choreografie vanuit de hoogte uitkijkt over de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Meer info

Filippo Lodi: "Interdisciplinariteit heeft vele gezichten"

10 februari 2022

Italiaans hoofd van ‘Knowledge Platforms’ bij UNStudio verlegt grenzen van architectuur.

Moet er nog iemand overtuigd worden dat samenwerken over verschillende disciplines heen de toekomst is? Ook in de architectuur komt het beeld van de eenzame architect die gebogen over een plan het een of andere bouwwerk op papier zet steeds minder overeen met de realiteit.


Meer info

De duurzame en gezonde toekomst van Healthy Heroes

18 november 2021

Dat de gebouwen van de toekomst zowel duurzaam als gezond moeten zijn, beseft inmiddels iedereen. Een van de vragen die daarbij boven komt drijven, is welke materialen daaraan bijdragen. Met haar speciaal voor ARCHITECT@WORK Kortrijk samengestelde tentoonstelling ‘Healthy Heroes’ toonde het Nederlandse MaterialDistrict, een internationaal platform op het gebied van materiaalinnovatie voor het ruimtelijke domein, ruim 120 innovatieve materiaalsamples.

Meer info

Innovatief plaatmateriaal overstijgt de natuur

18 november 2021

Unilin Panels ontwikkelde een nieuw en innovatief plaatmateriaal dat bestaat uit melamine en hogedruklaminaat. Master Oak oogt zo natuurlijk dat je er al bijna met je neus op moet staan om te merken dat je niét kijkt naar echte eik. 

Meer info

Wanneer de architect zijn eigen bouwheer wordt

18 november 2021

Eén van de moeilijkste opdrachten voor een architect is het ontwerpen van een woning voor zichzelf. De Zwitserse architect Gus Wüstemann ging de uitdaging aan en slaagde er zelfs in de woningbouw tot een kunstvorm te verheven.

Meer info

Magnetisme lost dilatatieprobleem inkomdeuren op

18 november 2021

De jongste jaren is er een duidelijke tendens naar grotere, hogere inkomdeuren, met schrijnwerk in zowel pvc als aluminium. Magnetude® vormt een oplossing voor het kromtrekken van de voordeur bij warme periodes.

Meer info

Waarom vierkant als Rond zoveel mooier is?

18 november 2021

Voor architecten is het vaak puzzelen om weinig mooi ogende interieurelementen zoals stopcontacten en drukknoppen te integreren in hun ontwerp. Het Belgische bedrijf Rond kwam met een simpele doch geniale oplossing. 

Meer info

Megatrends: Smart Living

18 november 2021

In deel 4 van de Megatrends-serie bekijken we hoezeer slimme, digitale en multifunctionele oplossingen ons bestaan zijn beginnen domineren tijdens (en na) de pandemie.

Meer info

“Elektronische verlichting is opwindend, het zorgt voor ontelbare nieuwe mogelijkheden”

14 oktober 2021

Met de Britse designer Tom Dixon figureert een naam met wereldfaam op de lijst van sprekers tijdens het seminarprogramma van ARCHITECT@WORK. Dixon, een in Tunesië geboren autodidactische ontwerper, is een naam die klinkt als een klok in de wereld van het interieur, zeker als het gaat om het design van verlichting, meubels en accessoires. In Kortrijk brengt hij op uitnodiging van het in lichtconcepten gespecialiseerde Oostenrijkse ProLicht ‘Designing light: the balance between beauty, function and technology in the Code concept’.

Meer info

Vloerbekleding stimuleert de grijze hersencellen

14 oktober 2021

Bij de inrichting van openbare ruimtes gaat dikwijls veel meer aandacht naar de technische prestaties van de vloerbekleding dan naar het esthetische uitzicht ervan. In dit verband vormt de nieuw ingerichte kantoorruimte van de firma Solweig, een architectenbureau in de Franse gemeente Sannois in het departement Val-d'Oise (regio Île-de-France), een zeer stevige uitzondering op de regel. 

Meer info

Performante ramen voor woonproject op Tour & Taxis

14 oktober 2021

Voor het Admiral gebouw, een exclusief woonproject van Extensa op Tour & Taxis, werd gekozen voor Decalu aluminium ramen en deuren van Deceuninck. Die keuze had enkele duidelijke drijfveren op het vlak van design, performantie en installatiesnelheid.

Meer info

Bewonder zitdesign uit binnen- en buitenland bij ‘Please, have a seat’

14 oktober 2021

Als je binnenkort in Kortrijk bent, raden we je aan een bezoek te brengen aan de tweede editie van het creatieve stadsfestival Wonder. Wonder, een event waarbij zitten centraal staat, is een organisatie van de talrijke creatieve en culturele organisaties en onderwijsinstellingen die Kortrijk rijk is en vindt plaats op de voormalige Van Marcke-site. Tijdens dit festival vormt ‘Please, have a seat’ de trotse hoofdattractie, als gloednieuw initiatief van de Biënnale Interieur.

Meer info

Restaurant op zeebodem krijgt 3D printassistentie

14 oktober 2021

Het minste wat je van het restaurant Under in het Noorse Lindesnes kunt zeggen, is dat het ‘anders dan anders’ is. Het gebouw lijkt schuin te rusten op de rotsachtige kust van het zuidelijkste puntje van Noorwegen, met een uiteinde dat onder water duikt en voortdurend door de golven wordt omspoeld. Binnen raakt de eetzaal de zeebodem vijf meter lager, met een enorme glazen wand die uitzicht biedt op de oceaanbodem.

Meer info

Het Van Schijndelhuis als experimentele woning van lucht en licht

14 oktober 2021

Natascha Drabbe: “Ons huis is enkel interieur, er is geen buitenkant”


Als er al een huis bestaat dat perfect de zienswijze van de ontwerper demonstreert, dan is het wel het Van Schijndelhuis in Utrecht. We nemen je mee naar deze woning op het Pieterskerkhof, waarin de architect en productontwerper en diens echtgenote Natascha Drabbe na de bouw in 1992 hun intrek namen. Drabbe, een architectuurhistorica, die na het vroegtijdige overlijden van haar man in 1999 in het huis bleef wonen, neemt ons mee op een verkenningstocht in haar inmiddels tot een icoon uitgegroeide huis.

Meer info

Mijn huis blijft door de jaren heen een ‘work in progress’

9 september 2021

Hoe ziet het ideale eigen huis van de (interieur)architect eruit? We kloppen aan bij interieurarchitect Kurt Wallaeys, een van de geestelijke vaders van het ARCHITECT@WORK-standconcept.

Meer info

Nieuwe gietvloer zowel minimalistisch als hoogdecoratief

9 september 2021

Ontdek 2 interieurprojecten waarbij een nieuwe, monolitische en duurzame vloerbedekking wordt doorgetrokken op wanden, trappen, douches en objecten.

Meer info

Interview met veranderingspsycholoog Herman Konings

9 september 2021

In zijn nieuwe boek ‘Gap the mind’ bekijkt Herman Konings hoe aan de gang zijnde beschavingsprocessen een turbo-boost krijgen door een crisis. Dit zal ook de rode draad vormen van zijn seminar op donderdag 21 oktober, tijdens ARCHITECT@WORK Kortrijk.

Meer info

Gevel als voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen

9 september 2021

Om zowel duurzaamheid als circulariteit bij de realisatie van hun nieuwe gebouwen waar te kunnen maken, deed de Belgische voedselproducent Vandemoortele Group een beroep op de geveltechnologie van Schüco.

Meer info

'Japandi' als nieuwe stroming binnen minimalisme

9 september 2021

Ook bij de jongste ontwikkelingen in het sanitair worden minimalisme en maximale personalisatie in de stroming ‘Japandi’ verenigd.

Meer info

Megatrends: Natural Living - Eco Cities

9 september 2021

In deel 3 van de Megatrends-serie gaan we dieper in op de hang naar het natuurlijke leven (Natural Living) en de trend naar ecologisch verantwoorde steden (Eco Cities).

Meer info

Woonbostorens verrijzen in Eindhoven en Utrecht

10 juni 2021

In Zuid- en Midden-Nederland wordt momenteel hard gebouwd aan twee spraakmakende projecten: enerzijds de Sint-Trudo Bostoren in Eindhoven en anderzijds Wonderwoods in Utrecht. Beide projecten zijn geïnspireerd door de Bosco Verticale, twee wolkenkrabbers in Milaan, respectievelijk 111 en 76 meter hoog, ontworpen door architectenbureau Stefano Boeri Architetti uit dezelfde stad. 

Meer info

Perfecte ruwbouwoplossing via isolerende welfsels

10 juni 2021

Bij ruwbouw komt het er op neer dat je oplossingen zoekt die snel, efficiënt en economisch verantwoord zijn. Bij twee projecten, respectievelijk in Hastière en Kraainem, werden lichtgewicht isolerende welfsels gebruikt, die bij de aangepakte eengezinswoningen voor de perfecte oplossing zorgen.

Meer info

Pas afgestudeerd: jonge architecte aan het woord

10 juni 2021

Welke verwachtingen heeft een pas afgestudeerde architect? Hoe zien de eerste prille ervaringen met het beroep er uit? Kersverse architecte Andrea Hoffman deelt haar ervaringen en belevenissen met ons. 

Meer info

Circulariteit via 100% gerecycleerde raam- en deurprofielen

10 juni 2021

Circulair bouwen wordt de nieuwe standaard en daar kan je maar beter op voorbereid zijn. Dit kan door het gebruiken van 100% gerecycleerde kunststof profielen voor ramen en deuren, zoals bij deze pilootprojecten in Nederland. 

Meer info

Megatrends: Collaborate & Healthy Living

10 juni 2021

In deel 2 legt Julia Greven uit hoe trends onze werkwereld beïnvloeden. Mensen houden bij hun dagelijkse werkzaamheden al rekening met de meeste van deze ontwikkelingen, maar sommige daarvan winnen in het licht van de actualiteit mogelijks aan belang.

Meer info

Megatrends in architectuur en design

11 mei 2021

Trends zijn een redelijk ongrijpbaar iets, maar toch kun je er een aantal grote lijnen in ontdekken en deze classificeren als ‘Megatrends’. Julia Greven detecteert en omschrijft er een aantal van en identificeert vervolgens vier clusters die dieper ingaan op het effect op ons leven, wonen en werken: Smart Living, Healthy Living, Natural Living en Collaborate Living.

Meer info

Kinderdagverblijf en brandweerkazerne worden één

11 mei 2021

In Straßwalchen (Oostenrijk) werd de brandweerkazerne samen met een nieuw kinderdagverblijf in hetzelfde gebouw ondergebracht. De twee delen van het gebouw worden door een 45 meter lang glazen dak van LAMILUX met elkaar verbonden.

Meer info

Architecten ontwerpen spraakmakend voor zichzelf

11 mei 2021

Omdat we vermoedden dat ontwerpen voor een klant niet helemaal hetzelfde is als een woning voor jezelf op papier uittekenen, gingen we op zoek naar een geschikt voorbeeld. We kwamen uit bij architectenkantoor Desmet & Lammens architecten in Brugge, gerund door architectenkoppel Carmen Lammens en Philippe Desmet. Zij waagden er zich al enige tijd geleden aan, finaliseerden het ontwerp in 2001 en verhuisden in 2004.

Meer info

De charme van verouderde parketvloeren

11 mei 2021

Chêne de l'Est ontwikkelde een assortiment eiken vloeren met een verouderd effect. Zo combineert het de authenticiteit van het verleden met de voordelen van een nieuwe vloer.

Meer info

Rijtjeshuis brengt moderne hulde aan het verleden

11 mei 2021

Aan de Klaprozenweg in Amsterdam (Nederland) zuigt een prachtig rijtjeshuis, dat in schril contrast staat met zijn buren, alle aandacht naar zich toe. Dit in 2019 afgewerkte rijtjeshuis bevindt zich op de site van een voormalige baksteenfabriek en werd onder handen genomen door het relatief jonge architectenbureau Fem architecten. Met de keuze voor COR-TEN® staal als gevelbekleding wordt er hulde gebracht aan de geschiedenis van het gebouw.

Meer info

Wonen we in de toekomst intergenerationeel?

11 mei 2021

De intergenerationele residentie is een nieuw idee, gebaseerd op een oud model. Behoudt dit idee zijn oorspronkelijke troeven na de omwentelingen die al meer dan een jaar de wereld op zijn kop zetten? En gebeurt dit zowel in de particuliere als in de openbare ruimtes? We nemen u mee in de analyse van Sipane Hoh, de Franse auteur van dit artikel.

Meer info

Herbestemming is veel meer dan nieuwe functie bezorgen

15 april 2021

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw raakte de term ‘herbestemming’ steeds meer in zwang. Nadat het vooruitgangsdenken van na de Tweede Wereldoorlog de druk had opgevoerd om leegstaande panden te slopen en er iets nieuws voor in de plaats te zetten, keerde het denken. Met als rode draad: ‘Herbestemming is het hergebruiken van een gebouw door er een nieuwe functie aan te geven”.

Meer info

Slimme toegangscontrole, ideaal toegangsbeheer

15 april 2021

Als eigenaar van een gebouw wil je op een zo eenvoudig mogelijke manier weten wie er binnen en buiten stapt. Hiervoor is een toegangscontrolesysteem, dat maximaal flexibel is en dat gebruikt kan worden met zo minimaal mogelijk poespas, zo goed als een must geworden.

Meer info

De impact van kleur op architectuur en design

15 april 2021

“Kleur voegt niet enkel een aangename kwaliteit toe aan design, het versterkt het ook”, stelde de Franse schilder en illustrator Pierre Bonnard aan het begin van de 20Ste eeuw. Het is een bewering die vandaag meer dan ooit opgaat, nu kleur een steeds duidelijker element vormt in de wereld van architectuur en design.

Meer info

Appartement met niets dan strakke voordelen

15 april 2021

Een voorbeeld van hoe je via je gevelbekleding de strakke, minimalistische aanpak van de rest van het gebouw maximaal kunt doortrekken, vind je in Ukkel. In het nieuwbouw appartement Les Roseaux gebruikte Syntaxe Architectes het product Solis 54 - in dit geval in een zandkleur - buiten volop en werkte installateur EDK S.A. af tot een oogstrelend geheel.

Meer info

Vinyltegels geven nieuw distributiecentrum extra cachet

15 april 2021

Net voor de grens met Frankrijk, op een uitbreiding van de industriezone LAR Rekkem-Menen, zie je een indrukwekkend bouwwerk van de firma Van Marcke, Belgisch marktleider in de distributie van sanitair en verwarming. Van Marcke investeerde 75 miljoen euro in dit 90.000 m² grote complex, waar voortaan de logistieke diensten zijn gesitueerd.

Meer info

De gevoelige architectuur van Vincent Parreira

15 april 2021

‘Emergence’, een project van het Parijse bureau AAVP in samenwerking met het Portugese bureau Aires Mateus, is een van de genomineerden onder de 449 projecten voor de Mies van der Rohe Award 2022. Dé ideale gelegenheid dus om architect Vincent Parreira, de man achter AAVP, op te zoeken.

Meer info

De toekomst van de kantoorruimte

11 maart 2021

Er werd al heel wat geschreven over het werken in het kantoor van de toekomst. Ook al werden de meningen over hoe dit kantoor er moet uitzien de voorbije decennia flink bijgesteld, blijft er toch één constante in het hele verhaal: in de toekomst zullen machines de processen verder vereenvoudigen, zodat werknemers meer tijd krijgen om hun eigen leven te leiden.

Meer info

Wolvilt brengt elegante en duurzame akoestische oplossing

11 maart 2021

De 1e verdieping van de Newday-werkplekken in Arnhem kreeg begin 2021 een metamorfose. De opdracht voor ontwerpbureau Leidmotiv was duidelijk: Perfect uitgeruste werkplaatsen, loungeplekken en overlegboots, aangevuld met een ‘sociaal hart’ in de vorm van een centrale ruimte met horeca en dat alles in de vertrouwde Newday-stijl.

Meer info

Flexibele werkomgevingen vragen om een aangepast light and soundscape-systeem

11 maart 2021

Het welzijn van mensen in een snel veranderende werkomgeving verbeteren, wordt ook na de pandemie een bijzonder aandachtspunt bij bedrijven. Net hier spelen de Nederlandse architectuurstudio UNStudio en Belgisch verlichtingsfabrikant Delta Light op in.

Meer info

Circulair bouwen: de realiteit van de lijn, het streven naar de cirkel

11 maart 2021

In deze tijden van steeds groter wordend maatschappelijk bewustzijn, staat ook de bouwwereld in de vuurlinie van verantwoord omgaan met grondstoffen. Daarbij is het logisch dat er meer en meer zaken op de markt gebracht worden die het label ‘circulair’ meekrijgen. Maar bestaat dergelijke circulariteit en is dat überhaupt haalbaar?

Meer info

Doekzonwering voorkomt oververhitting bij vliesgevel bankkantoor

11 maart 2021

Visibiliteit is van cruciaal belang voor een bankkantoor dat de nieuwe thuis zal worden van twee met elkaar gefusioneerde Crelan-vestigingen in Roeselare. Dankzij de nieuwe, aan de straatkant perfect op de gevel geïntegreerde Fixscreen Minimal CW50 zonwering van Renson wordt dit extra benadrukt.

Meer info

Wat architecten beweegt: alle nieuws en trends in een nieuw formaat

11 maart 2021

Het populaire en bijzonder succesvolle vakevenement ARCHITECT@WORK is nu al aanwezig in 16 verschillende landen op 30 locaties en blijft verder groeien. Via deze gloednieuwe newsletter zullen architecten, interieurarchitecten, voorschrijvers en designenthousiastelingen ook buiten en tussen de afzonderlijke edities door geïnformeerd worden over interessante nieuwe producten, hoog ingeschatte awards, technische innovaties, meningen van experts en trends in de architectuur.

Meer info

A@W Newsletter

Blijf op de hoogte door u op onze maandelijkse newsletter te abonneren!

>> Abonneren

Geïnteresseerd in visibiliteit in onze newsletter?

>> Klik hier! 

In samenwerking met

 

 

 

 

Mediapartner

Design & Plan

Media

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponsors